Kayseri’de Avrupa’nın En Büyük Pil Üretim Üssü Kurulacak

Kayseri’de 2022 yılında açılması planlanan pil üretim üssü için ciddi adımlar atılıyor. Aynı zamanda yerli araba olan TOGG için bataryalar bu tesiste üretilecek...


  • Kayıt: 27.12.2021 11:31:48 Güncelleme: 27.12.2021 11:31:48

Kayseri’de 2022 yılında açılması planlanan pil üretim üssü için ciddi adımlar atılıyor. Aynı zamanda yerli araba olan TOGG için bataryalar bu tesiste üretilecek.

Geçtiğimiz haftalarda Aspilsan tarafından düzenlenen 6. Pil Teknolojileri Çalıştayında konuşmalarda bulunan Aspilsan Enerji Genel Müdürü Ferhat Özsoy, seri üretim aşamasında olan ilk silindirik lityum bataryanın Kayseri’de üretileceğini açıklamıştı. Lityum iyon pil teknolojisi için Kayseri’de açılması planlanan pil üretim üssü, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Güçlendirme Vakfına bağlı yerli teknoloji şirketi ASPİLSAN enerji ihtiyaçlar doğrultusunda yapım aşamasına ve üretime devam etmekte. Üretim aşamasında kullanılan makineler ARGE ile yapılan çalışmalarla yerli ve milli hale getiriliyor.

Kayseri’de 2022 yılında kurulacak olan Lityum İyon Pil Üretim Tesisi Türkiye’nin ve Avrupa’nın en büyük lityum pil üretim üssü olacak. Üretim merkezinde enerji ihtiyacını karşılayacak bataryaların üretimi sayesinde Türkiye kendi lityum iyon pil teknolojisini üretebilecek.

ASPİLSAN Genel Müdürü Ferhat Özsoy, şuan da ilk üretim olan pillerin silindirik pil olup otomobil firmaları için bir batarya oluşturabileceğini aktardı. Büyük firmaların kullanacağı pilleri ise sonraki safhada üretileceğini söyledi. Aynı zamanda 2022 yılının sonunda seri üretime hazır hale gelecek olan Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu Sanayi ve Ticaret A.Ş. tarafından tasarlanan TOGG yerli araba içinde katkı sağlayacak. Üretim hattından çıkacak ilk pil silindirik tipte olup, 2,8 amper saat kapasiteye ve 3,6 volt gerilime sahip bulunacak.

TOGG yerli arabaya katkı sağlamaya hazırlanan Aspilsan enerji yatırımın ikinci fazı tamamlandığında yerli araba için yerli hücreyle yerli batarya üretebilir hale gelecek.