Dışardaki Hayat


  • Kayıt: 27.05.2016 08:58:00 Güncelleme: 27.05.2016 08:58:00

Dışarıdaki hayatın ve arkadaş çevresinin genç kızları etkilediğini belirten Hollanda Kadın Platformu Başkanı,Kadın Dergisi editörü ve aile danışmanı Özlem Özyol“Aileler çocuklarına karşı baskıcı olmasınlar. Aileler  kızlarının  kimlerle arkadaşlık yaptığını mutlaka bilmelidir. Hatta arkadaşlarının aileleriyle de tanışmalıdırlar. Kızlarını kötü yönde etkileyecek kişilerle arkadaşlık yapmasına izin verilmemesini belirtiyor.Dışarıdaki hayat gençlere cazip geliyor. Çünkü karşı konulamayacak, hayır denilemeyecek şekilde özendiriliyor.Çocuk kuş gibidir. Çok sıkarsan ölür, serbest bırakırsan uçar. Dengeyi korumalıyız, dengeli olmalıyız. Ailede düzen ve disiplin olmalıdır. Disiplinsiz bir aile olmaz. Bazı kurallar koymak ve hayır demek, çocuğun özgürlüğünü kısıtlamak demek değildir.“Hayır” çocuğun yaşına, kişilik yapısına ve özel durumlara göre düşünülmelidir ve gereklidir.

 Bazen ailelerin iyi niyetli uyarılarını özgürlüklerinin kısıtlanması olarak algılayabiliyor. Özellikle 16- 18’li yaşlarda hayatlarına müdahale edilmesini istemiyor. Dışarıdaki hayat ve arkadaş çevresi genç kızı ailesinden daha fazla etkiliyor. Bazen bir arkadaş, bazen internet, bazen de ailenin yanlış davranışları kızın evden kaçmasına neden olabiliyor. Hollanda Kadın Platformu Başkanı,Kadın Dergisi editörü ve aile danışmanı Özlem Özyol, farklı kültürde kız yetiştiren ailelere önemli tavsiyeler veriyor. Farklı bir kültür ortamında yaşıyoruz. Dışarısı ve okullar farklı. Bize ait milli ve manevi değerler gereği gibi verilemiyor. Verilse de yüzeysel oluyor. Bilinçli nesilleri, bilinçli aileler yetiştiriyor ve yetiştirecek…Yapmamız gereken; kendimizi durmadan eğitmek, eğitmek ve geliştirmek. Çocuklarımızla beraber gelişmek. Onların gerisinde kalmamak… Bu konuda başarılı olmuş ailelerle irtibata geçip onların tecrübelerinden istifade edilebilir. 


Zamanımızda çocuk yetiştirmenin; özellikle kız çocuğu yetiştirmenin zorluklarını, her anne-babanın farkında olduğunu sanıyorum. Maalesef bazı Türk kızlarının evden kaçtığını duyduğumuzda acaba bizim başımıza da gelir mi? sorusunu kendimize soruyoruz. Aile şerefi, aile namusu her zaman aileyi ciddi ciddi düşündürüyor;  arayışa sevk edip tedbirler almaya zorluyor. Bu konuda ergenlere yönelik rehberlik hizmeti veren kurumlarla tanışabilen aileler ve gençler şanslı oluyorlar.


Kızların evden kaçmalarının bir değil, pek çok sebebi var. En önemli sebebi aileyle ergenlik dönemi çatışmaları. Internet ve dışarıdaki hayat da diğer önemli kaçış nedenleri olarak öne çıkıyor.Ergenlik dönemi fırtınalı bir dönem. Keskin bir virajdır. Hazırlıksız girilince savrulma tehlikesi vardır. Evde sevgi ve şefkat görmeyen bir kız, dışarıda, sanal ortamda kendisine gül veren, gülüveren, kibar davranan birisini görünce aradığı sevgiyi bulduğunu zannederek evden ayrılıp gidebiliyor. Sonunda pişman olsalar da çoğu zaman ailem beni affetmez diyerek tekrar eve dönmeyebiliyorlar. Kötü yollara düşebiliyorlar.