Hollanda ve İmamlar


  • Kayıt: 29.12.2016 11:57:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:09

Dergimizin bu sayıdaki kapak konusu, Hollanda’nın gündeminden düşmeyen imamlar.Konuyu Özcan Hıdır,Hüseyin Kerim Ece,Aydın Üre ve Fatih Okumuş değerlendirdi.

 

Bir süredir Hollanda’da  Müslümanlar, camiler ve 
camilerde hizmet veren imamlar sürekli gündemde. Hollanda’da
camilerimizle ilgili yeterli ve seviyeli diyalog eksikliğinden kaynaklanan bir 
iletişim sorunu ve toplumla istenilen düzeyde ilişki kuramama problemi 
vardır. Camilerle ilgili olarak Hollandalı toplum da, üzeri biraz
belirsizlik örtüsüyle kaplı, bir takım önyargılara dayalı, olumsuz bir kanaate 
sahiptir.

Rotterdam’da COS Araştırma ve Istatistik Merkezi tarafından "Rotterdam’da 
Camilerin Sosyal Rolü" ile ilgili bir araştırma yapılmıştı. Bu araştırmada 
etnik gruplara ait camiler incelenmiş ve bu camilerin  toplumsal
rolleri üzerinde durulmuştu. Araştırmada Türk kökenli kişi ve gruplar tarafından açılan camilerin, sosyal görevleri, diğerlerine nazaran daha çok oranda üstlendiği ve üstlenmek istediği görülmüştü.

 

imamlar Müslüman gençlere uygun yaşam biçimi sunamıyor

 Eski azınlıklar Bakanı Rita Verdonk dönemindede İmamlar gündemdeydi. Hollanda’da imamlık yapacak kişilerin Kur’an bilgisinin tam olmasının yanı sıra ülkenin sosyal ve kültürel yapısını iyi bilmeleri gerektiğini savunmuştu. Buna katılmamak mümkün değil.

Verdonk, Hollanda’daki Müslümanlarla iyi ilişkileri olan imamları almak istediklerini  özellikle genç Müslümanlardan imamlar hakkında çok şikayet geldiğini belirtmişti.

 Imamların Hollanda’da yaşayan Müslüman gençlere uygun bir yaşam biçimi çizemediğini belirten Verdonk, ülkeye gelecek din görevlilerin daha sıkı bir elemeye tabi tutulacağını ifade etmişti. Sayın bakanın ifadelerinde kısmen doğruluk  payı olsada Hollanda devletinin sürekli imamlar ve camilerle sorunu oldu.Oysa Hollanda’da yaşamını idame ettiren Müslümanları radikal gelişmelerden koruyan sürekli şikayetçi oldukları imamlar.