Pandemi dönemi hayat şartları daha da zorlaştı

Deloitte, ING, Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) ve Leiden Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Hollanda’da hanelerin yarısı mali açıdan zor durumda ve uzun vadede tüm faturalarını ödeyememe riski ile karşı karşıya...


  • Kayıt: 29.01.2022 22:26:26 Güncelleme: 29.01.2022 22:26:26

Deloitte, ING, Ulusal Bütçe Bilgilendirme Enstitüsü (Nibud) ve Leiden Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre; Hollanda’da hanelerin yarısı mali açıdan zor durumda ve uzun vadede tüm faturalarını ödeyememe riski ile karşı karşıya.

Yaklaşık 5.000 haneyle yapılan araştırmada katılımcılara para biriktirme konusundaki tutum, davranış ve duyguları ile borçlanma, gelir, gider ve önümüzdeki döneme ait finansal planları ile ilgili sorular yöneltildi. Araştırmada ortaya çıkan en çarpıcı nokta, hanelerin uzun vadede plan yapmaması oldu.

Hemen hemen her gruptan kişinin bu sorunu yaşadığını belirten araştırmacılar, özellikle uzun vadede bakıldığında savunmasız gruplar olarak görülen orta ve yüksek gelirli hanelerde bu problemin sık yaşandığını belirtiyor.

Araştırma sonuçlarına göre, hanelerin yalnızca yüzde 27'si maddi açıdan sağlıklı ve yüzde 24'ü yeterli gelire sahip konumda.

Her on haneden neredeyse biri geçimini sağlayamıyor. Bu haneler geçimlerini sağlamak için gerekli ödemeleri yapmakta zorlanıyor. Geçimlerini sağlamak için ya borca giriyor veya olan birikimlerini kullanıyor.

Hollanda'daki tüm hanelerin neredeyse üçte birinden fazlası tüm faturalarını ödemekte zorlanıyor.

Araştırmacılara göre, Hollanda'nın üç büyük şehrinde, diğer bölgelere kıyasla mali açıdan nispeten daha fazla sağlıksız insan yaşıyor.

Üç büyük şehirde yaşayan kişilerin yüzde 31’i mali açıdan sağlıksız bir konumda, diğer bölgelerde ise bu oran yüzde 23 civarında.

Amsterdam, Rotterdam, Den Haag ve Den Haag’ın çevresindeki bölge belediyelerde; özellikle gençler ve serbest meslek sahipleri gibi, kişisel koşullar nedeniyle mali açıdan savunmasız pozisyona düşme riski taşıyan kişilerin sayısı, Hollanda’nın diğer şehirlerine kıyasla, daha fazla.

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), fiyat artışlarına ilişkin kasım ayı öncü verilerini açıkladı.

Buna göre, ekimde yüzde 3,4 olan aylık enflasyon oranı, kasımda piyasa beklentilerinin üstünde gerçekleşerek yüzde 5,6 oldu. Enflasyona ilişkin beklenti kasımda yüzde 5'e yükselmesi yönündeydi. Bu, Eylül 1982'den bu yana görülen en yüksek aylık enflasyon olarak dikkati çekiyor. Uzmanlar enflasyondaki yükselişe gerekçe olarak gaz ve enerji fiyatlarındaki yükselişi gösterdi.

Analistler, enflasyondaki yükselişi tetikleyen diğer nedenler olarak tedarik sıkıntıları, salgının belirsizliği ve ham madde fiyatlarındaki artışa işaret etti. Hollanda'da son aylarda yükselişini sürdüren enflasyon ekim ayında da 2002'den bu yana en yüksek seviyeye ulaşmıştı.