Ebubekir Turgut yazdı: Hollanda Nüfusu Yaşlanıyor

Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verilerine göre, ülkede 100 yaşını geçen insan sayısı 5 yıl önceye göre yaklaşık yüzde 20 oranında arttı...


  • Kayıt: 20.07.2022 21:12:27 Güncelleme: 20.07.2022 21:14:53

Ebubekir Turgut yazdı: Hollanda Nüfusu Yaşlanıyor

Hollanda İstatistik Kurumu'nun (CBS) verilerine göre, ülkede 100 yaşını geçen insan sayısı 5 yıl önceye göre yaklaşık yüzde 20 oranında arttı.

Araştırmalar, önümüzdeki yıllarda 100 yaşını geçenlerin sayısındaki artışın devam edeceğini gösteriyor. 100 yaş ve üzeri insanların büyük bölümünü kadınlar oluşturuyor.

Uzmanlara göre, insan yaşının giderek uzaması, kalıtsal nedenlerden çok yaşam biçim ve sosyal olanaklarla bağlantılı.

Hollanda'da 5 yıl önce 100 yaşın üzerindeki insan sayısı 400 civarındaydı. Bu yılın başlarında yapılan bir araştırmaya göre, bu sayı 2 bin 600'e ulaştı. 2030 yılında 100 yaşını geçenlerin sayısının 4 bine yaklaşması bekleniyor.

Kopenhag Üniversitesi'nden Hollandalı ileri yaş tıbbı uzmanı Prof. Dr. Rudi Westendorp, RTL Haber'e yaptığı değerlendirmede, insan yaşamını uzamasını yaşam koşullarının iyileşmesine bağlıyor.

Büyükanne ve büyükbabası ile karşılaştırdığında, şu anki hayatın her açıdan çok iyi olduğunun altını çizen Westendorp, "Bugün 80 yaşında kalp kapakçığınız işlevini yitirirse yenisi takılır. 25 yıl önce bu tamamen imkansızdı" diyor.

Westendorp'a göre, mutlu ve sağlıklı yaşlanmanın ipucu daima ileriye bakmak. "Çünkü hayat ileridir" diyen Rudi Westendorp, 100 yaşına da gelse, insanın geleceğe bakmaya devam etmesi gerektiğini vurguluyor.

Hollanda'daki Leiden Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden yaşlanma uzmanı biyolog Prof. Dr. Eline Slaagboom’a göre, bu büyük ölçüde kişinin eğitimi, gelir durumu, yeterince egzersiz yapıp yapmadığı ve yemek seçimleri gibi yaşam kalitesini etkileyen unsurlar tarafından belirleniyor.

Hollanda'da şu anda en yaşlı kişi 110 yaşındaki Ebeltje Boekema-Hut adlı bir kadın.

Peki yaşam koşulları iyileşmeye devam ettikçe, insan ömrünün uzaması da sürecek mi? İnsanlar 120, 130 yaşları görebilecek mi?

Prof. Dr. Eline Slaagboom, buna çok fazla ihtimal vermiyor. Uzun yaş konusunda tarihsel ve genetik verileri araştıran Slaagboom, "Hayat vücuda zarar veriyor. Son 200 yılda beslenme, hijyen ve sağlık alanındaki tüm gelişmelere rağmen genetik olarak uzun yaşayan ailelere mensup kişiler bile 115 yaşını geçemiyor" diyor.

Kaynak: BBC