Bizim Gündemimiz


  • Kayıt: 22.01.2023 21:43:31 Güncelleme: 22.01.2023 21:43:31

Bizim Gündemimiz

Ebubekir TURGUT

Hollanda’da gündem çok yoğun. Aylık bir dergide haber yayımlamak çok zor ve güncelliği çok önemli. Kısa olarak birkaç konu hakkında bilgilendirmek istiyorum. Hollanda Türkleri tarafından yakından tanınan dergimiz yazarı Av. İsmet Özkara bu sayımızın kapak konuğu. Mutlaka okumanızı ve imza kampanyasına destek olmalıyız. 

Amsterdam uyuşturucu ve diğer kötü gelenekler için gelen ‘çılgın turistleri’ engellemeye hazırlanıyor.Yeni hazırlanan ve "Uzak Dur" adı verilen plana göre, "rahatsız edici" bekarlığa veda partileri, organize bar gezileri, kanal turları sınırlanacak. Kentin belli bölgelerinde esrar kullanımı yasaklanacak.

Hollanda’da vatandaşların alım gücünü artırmak için 1 Ocak’tan itibaren yeni destek paketi yürürlüğe girecek. Buna göre özellikle ödenekler (toeslagen) konusunda gelir sınırı limiti değişecek. Yapılacak değişimle yaklaşık 500 bin kişiye ödenek alma imkanı doğacak. Hükümet bu anlamda vatandaşları bilgilendirmek için “Check, pas aan en door!” adlı bir kampanya başlattı.

Hollanda İstatistik Kurumu (CBS), Vergi Dairesi yetkilileri tarafından bazı hesaplamalarda yapılan hatalar sonucu, 2015’ten Haziran 2022’ye kadar 2090 çocuğun ailelerinden ayrılmak zorunda kaldığını açıkladı.

Hollanda'da yardım kuruluşu Het Leger des Heils verilerine göre ülkedeki evsizlerin sayısı 6016, İstatistik Bürosuna göre ise en az 32 bin kişi. Evsizlerin yüzde 37'isinin Amsterdam, Rotterdam, Lahey ve Utrecht gibi büyük şehirlerde yaşadığı kaydedildi. Araştırmada, evsizlerin yüzde yarısının göçmen kökenli olduğu belirtildi.

Medyada yer alan haberlere göre, Hollanda’ya, 2022 başından bu yana 13 binden fazla Suriyeli mülteci geldi. Ölüm yolculuğuna yanlarında aileleri olmadan çıkan yüzlerce Suriyeli çocuk da var. Gelen çocukların nerede olduğu bilinmiyor.

Hollanda Veri Koruma Kurumu (AP), Hollanda hükümetine kişisel verileri kiliselerle paylaşmayı bırakmasını tavsiye etti. Yaklaşık beş milyon Hollandalı kilise üyesinin verileri artık otomatik olarak kiliselerle paylaşılıyor.