Hollanda Tek Yürek Oldu


  • Kayıt: 07.04.2023 10:59:36 Güncelleme: 07.04.2023 10:59:36

Hollanda Tek Yürek Oldu

Ebubekir TURGUT

Depremin acısıyla yardıma koşmak için halk olarak gece gündüz seferber olduk. Ülkemizde olduğu gibi yurt dışında, Avrupa’da, Hollanda’da yaşayan bizler de deprem felaketinde acı çeken insanlarımız, çocuklarımız için tek yürek olduk.

Hollandalılar, Avrupa’nın en tutumlu toplumlarından biri olarak bilinir. Tatile gittikleri bütün ülkelerde, onlar için, “Bakar, bakar almaz” deyimi kullanılır...

Avrupa’da da buna ilişkin şaka ve deyimler yaygındır. Belçika’da yayınlanan De Morgen gazetesi bunlardan en yaygın olanını anımsatıyor:

“Bir kafede dört Hollandalı'yı nasıl tanırsınız? Eğer bir masada bir bardak bira, dört pipet ve dört kişi varsa bunlar Hollandalıdır…”

Ancak Belçika gazetesine göre, Türkiye ve Suriye’deki depremzedelere yönelik ulusal yardım kampanyasından sonra, artık bu şaka anlamsız kalıyor.

Hollanda Kızılhaçı öncülüğünde gerçekleştirilen ulusal eylem gününde 90 milyon Eurodan fazla bağış toplandı.

Başta Hollanda Diyanet Vakfı olmak üzere, ülkedeki Türkiye kökenli kuruluşların yürüttüğü kampanyalarla birlikte Hollanda’da toplanan para miktarı 100 milyondan fazla oldu.

Hollanda’da yaşayan Türkler tarafından toplanan yardımların toplamı 40 milyon avroyu geçerek, AB Komisyonunun yardım toplamını ( 5,5 milyon avro!) kat kat aştı!

Başkonsolosluğumuz, Camiler, Diyanet Vakfı HDV, Milli Görüş, Alevi dernekleri, Sosyal kültürel onlarca dernek, İHHNL, Türk federasyonları, Türk futbol klüpleri, MUSIAD,HOTIAD ve daha bir çok kuruluş yardım kampanyaları yürüttü.

Türklerin ( DENK ve diğer bazı partilerin meclis üyeleri ) teşvik ve aracılığı ile çok sayıda Hollanda belediyesi `her şehir sakini için 1 avro` kampanyasına katılarak nakit yardımda bulundu.

Allah bir daha bu acıyı kimseye yaşatmasın.