Hollanda'da monarşi tartışması büyüyor!


  • Kayıt: 21.01.2024 15:46:17 Güncelleme: 22.01.2024 12:08:35

Hollanda'da monarşi tartışması büyüyor!

Ebubekir TURGUT

e.turgut@platformdergisi.com

Hollanda'da, Kraliyet ailesinin gelir vergisi ödemesini isteyen milletvekillerinin başlattığı hareket, ülkede monarşiye yönelik desteğin azalmasının bir göstergesi olarak görülüyor.

Anayasa değişikliği için önerge verildi

Hollanda Parlamentosu'nda, Kraliyet ailesinin gelir vergisi ödemesini zorunlu hale getiren bir anayasa değişikliği önergesi verildi. Önergenin salı günü yapılacak oylamada kabul edilmesi halinde, Kral Willem-Alexander ve ailesinin de diğer vatandaşlar gibi gelir vergisi ödemesi gerekecek.

Güvenlik, barınma ve ulaşım masrafları devlet tarafından karşılanıyor

Hollanda'da Kraliyet ailesinin güvenlik, barınma ve ulaşım gibi maliyetleri halihazırda devlet tarafından karşılanıyor. Ayrıca mükellefler, Kraliyet sarayının personel ve ekipman harcamaları için de vergi ödüyor.

Salı günü oylama

Salı günü oylamaya sunulacak ilk önergenin kabul edilmesi için basit çoğunluk gerekiyor. Anayasa değişikliği içinse parlamentonun her iki kanadının da üçte ikisinin desteği şart.

Temsilciler Meclisi'nde destek var

Önerge, Temsilciler Meclisi'nde yeterli desteğe sahip. Ancak Senato'daki desteğin seviyesi belirsiz. Senato'nun en büyük partisi olan Çiftçi-Vatandaş Hareketi, önergeyi destekleme eğiliminde.

Kasım ayındaki seçimlerden çıkan sonuç

Kasım ayındaki parlamento seçimlerini kazanan ancak çoğunluğu sağlayamayan aşırı sağcı Geert Wilders de değişiklikten yana. Eski Başbakan Mark Rutte ise Kral'ın vergilendirilmesine karşı çıkıyor. Rutte, anayasa değişikliğinin "fazla karmaşık" olduğu görüşünde. Son açıklamalarına bakınca, düşüncelerinde değişiklik olduğu görülüyor.

Rutte'nin geçmişteki muhalefeti

Rutte, ülkede daha önce de Kral'ın hesaplarının incelenmesi yönündeki tartışmalara, "mahremiyetinin ihlal edileceği" gerekçesiyle karşı çıkmıştı.

Koalisyon hükümetinden beklentiler

Kraliyet ailesinin vergilendirilmesinden yana olan milletvekilleri, Hollanda'da henüz kurulmayan koalisyon hükümetinin, anayasa değişikliğini sağlayabileceğini umuyor.

Monarşi popülaritesinde düşüş

Geçtiğimiz yıl Hollanda kamu yayıncısı tarafından yapılan bir ankete göre, Kraliyet ailesinin popülaritesi düşüşte. Covid salgını öncesi yüzde 70 olan oran, bugün yüzde 55'lerde. Aynı çalışma, ankete katılanların yalnızca yüzde 46'sının Kral'a güvendiğini gösteriyor.

Hollanda'da Kraliyet ailesinin vergilendirilmesine yönelik tartışmalar, ülkede monarşiye yönelik desteğin azalmasının bir göstergesi olarak görülüyor. Salı günü yapılacak oylamada anayasa değişikliği önergesi kabul edilirse, bu durum Hollanda'da monarşinin geleceğini etkileyebilecek önemli bir gelişme olacak.