Tehlike çanları çalıyor


  • Kayıt: 07.04.2015 07:56:00 Güncelleme: 07.04.2015 07:56:00

Mart sayımızın ana temasını toplumumuzu derinden kemiren KUMAR illetine ayırdık.

 

Avrupa ülkeleri arasında Almanya'nın yanısıra Avusturya ve Fransa kumar otomat firmaların da ön sıralarda. Doğu Avrupa’nın en büyük kumar firmaları ise Rusya’da. Fransızların dünyaca ünlü şirketi AXA’nın bile kumar otomatları üreten yan şirketi bulunuyor. Avusturya Novomatic, Rusya Vulkan Stern, Fransa ise Lö wenplay adlı şirketleriyle pastadan pay alıyorlar.

 

 

Hollanda’da kumar makineleri bağımlıları arasında çok sayıda Türk de bulunuyor.

 

İnsanın nefsi arzuları temelde aynıdır fakat değişen dünyada bunun tatmin yolları farklılaşmıştır. Eskiden insanı, ailesini ve toplumu felakete sürükleyen şans oyunları belliydi ve bu kadar çeşitli değildi. Ancak günümüzde çok masum gibi görünen ama kumara zemin hazırlayan pek çok sanal oyun var ne yazık ki. Bilgisayar, tablet ve cep telefonu gibi cihazlardaki mevcut uygulamaların bir kısmı gerçek veya sanal kumar oyunlarıdır. Özellikle önceleri demo olarak sunulan şans oyunları, kazanma duygusunun vermiş olduğu hırsla gerçek bahisler üzerinden oynanmaya ve dolayısıyla bir felaketinin önünü açmaya sebep oluyor.

 

Gelinen teknolojik şartlar artık kumarı masa başında ve birkaç kişi tarafından oynanır olmaktan çıkarıp; büyük kitlelerin iştirak ettiği sayısız kumar türüne dönüştürdü. Bugün sanal ortamda kumar rahatlıkla oynanabiliyor. Bu sebeple çocuklarımız kumara ve diğer kötü alışkanlıkların pençesine düşme tehlikesi ile her zamankinden daha fazla karşı karşıya. Sosyal arkadaşlık siteleri çocukların istenmeyen arkadaşlar edinmesine vesile olabildiği gibi site içerisindeki kumar ve şans oyunlarının oynanmasına da teşvik ediyor. Maalesef internet üzerinde bulunan denetimsiz şans oyunları bir klavye tuşu kadar yakın. Uzmanlar, bilhassa sosyal paylaşım sitelerindeki reklamlara dikkat çekiyor ve “Çocukların bu oyunlara ilgisi zamanla sanal kumara dönüşüyor” diye uyarıyor. Dünyanın sanal kumar ve oyunlarla büyük bir felakete doğru gittiğini söylüyor.

 

Kumarda kazanmak diye bir şey yoktur. Her halükarda kaybeden her iki taraftır. Kumar öyle bir illet, hastalıktır ki kimi insanlar onun sebebiyle cinayete maruz kalmış, kiminin ailesi yıkılmış, çoluk çocuğu sokaklarda kalmıştır. Kumar, düzenli bir hayatı kaosa çevirmek, toplumun temel taşı olan aile ocağını yıkmak ve dağıtmak demektir.

 

 Hüzünlü Mart

 

Mart ayı adeta benim için bir dönüm noktası oldu.

 

Ölüm ve yaşam arasındaki farkı daha berrak bir şekilde görme imkanım oldu. Çok sevdiğim saygı duyduğum sevgili babamı kaybettim.Bu olay beni derinden etkiledi. Rabbim mekanını cennet etsin.

 

 Merhum babamın hastalığı sürecinde, vefatında ve sonrasında ziyarete gelen, telefonla veya sosyal medya aracılığı ile ulaşan tüm dost ve akrabalarıma desteklerini esirgemedikleri için sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.