Göçmen fakirler


  • Kayıt: 07.05.2015 22:14:00 Güncelleme: 07.05.2015 22:14:00

Değerli okuyucularımız,Yine sizlere dolu dolu bir Platform sunuyoruz.

Bu sayımızda ilgiyle okuyacağınız haber ve yorumlarımız mevcut.

Dergimizin ilerleyen sayfalarında bunu rahatlıkla göreceksiniz.

 

Hollanda’nın en fakiri göçmenler

 

Hayat şartlarının zorlaştığı Hollanda’da göçmenler en fakir kesimi temsil ediyor.

 

Merkezi İstatistik Bürosu (CBS) ve Sosyal ve Kültürel Planlama Bürosu (SCP) tarafından ‘Fakirlik Raporu’ hazırlandı. CBS 'düşük gelir sınırını' ölçü alırken, SCP kişisel fakirliği baz alarak bir değerlendirmeye gidiyor. İlki, insanların alım gücüne bakarken ikincisi giyim, yemek, barınma gibi şahsi harcamalarda temel ihtiyaçların ne ölçüde karşılanabildiğine yoğunlaşıyor.

 

2014 yılında her iki kritere bakıldığında da uzun süreli fakirliğin arttığı belirtildi. CBS'e göre 2014 yılında 664 bin aile (toplamın yüzde 9,4'u) düşük gelir sınırının altında bir para ile geçinmek durumunda. 

 

Raporda yer alan bir diğer veriye göre ise, 2014 yılında uzun süreli fakirlik de artmış durumda. 2014 yılında 171 bini aşkın aile, en az 4 yıl boyunca fakirlik sınırının altında bir gelirle geçinmek zorunda kaldı. 

CBS'e göre, 'riskli gruplar' olarak tanımlanan, oldum olası fakirlik riskini daha fazla hisseden insanlarda görülen fakirliğin de son yıllarda önemli oranda arttığı ifade ediyor. Sosyal ödenek alanların yüzde 69'u daha önce fakirlik sınırı altında yaşarken, 2014'de bu oran yüzde 74'e yükseldi. 

 

Hem CBS, hem de SCP rakamlarına göre 2014 yılında yabancı kökenliler nispeten fakirlikten daha çok etkilendi. Bu bağlamda CBS'e göre 2014 yılında yabancı kökenli ailelerde fakirlik sınırının altında olanların oranı yüzde 28,6. Bu oran yabancı ailelerde, ortalamanın 3 katı, yerli Hollandalıların ise 4 katı daha fazla bir fakirlik olduğu anlamına geliyor. Belki bu durumdan daha vahimi, yabancı kökenli Hollandalılarda fakirliğin inatçı ve uzun vadeli bir karakteri olması. 

 

CBS rakamlarında, Faslılar yüzde 13 ile bu uzun süreli fakirlikten en fazla etkilenen grup. Türkler yüzde 8,5'i, Antilyanlar'ın da yüzde 7,8'i uzun süreli fakirlik kıskacında yaşıyor.