Borç


  • Kayıt: 20.01.2019 12:36:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:07:08

Borç


Hayattaki en kötü durumlardan bir tanesidir borç batağına düşmek!

 

Herkes bunu tahmin edebilir!


Ve ödeyebileceğinden çok daha fazla borcu olanlar ne demek istediğimi eminim ki en iyi şekilde anlamışlardır. Çünkü insan böyle durumlarda ne yapacağını bilemez.


İlk başlarda bu bataktan kurtulmak için çırpınsa da zamanla inancını da enerjisini de yitirmeye başlar.

 

Zira kendisinden katbekat daha ağır bir yükün altına girmiştir. Her an o yükün altında ezilebilecek gibi hissetmektedir.


İşte tam da böyle duygular içerisinde olur çoğu borçlu!


Sonuçta öyle ya da böyle bir şekilde borca girilmiştir.


Ne kadar büyük bir hata yapıldığının artık pek önemi de yoktur. O an önemli olan tek şey yeniden maddi refaha kavuşabilmektir.

Peki, insan borç batağından sahiden kurtulabilir mi?


İflas bayrağını çekmişken yeniden eski güzel günlerine dönebilir mi?

 

Elbette, dönebilir.


Önemli olan tek şey belli başlı noktaları gözden kaçırmamaktır. Ama işte bu noktada sayısız borçlu aynı hataya düşmektedir. Çünkü onlar yaşadıkları olumsuzluklar nedeniyle kendilerini umutsuzluk gibi negatif düşüncelere teslim ederek yanlış olan seçeneği tercih ederler. İnançlarını yitirdikleri için de uğraşmaktan vazgeçer ve bu yaklaşımla daha da dibe battıklarını göremezler.


İşte siz de aynı hataları yapmayın diye bugün borç batağından maddi refaha çıkmak için kullanmanız gereken yollardan bahsetmek istedim.

 

Yani ister küçük olsun isterse de büyük!


Şayet borçlarınıza korkuyla bakıyor ve kara kara onları nasıl ödeyeceğinizi düşünüyorsanız, o zaman şimdi söyleyeceklerime kesinlikle kulak vermelisiniz.


Zira emin olun ki, dünya çok ama çok büyük borçlar altından kalkmayı başaran insanlarla dolu!


Ve gerçekten isterseniz siz de onlardan biri olabilirsiniz. Bunu nasıl yapacağınızı da artık anladığınıza göre dikkat etmeniz gerekenleri incelemeye başlayabiliriz diye düşünüyorum.


Çıkılmaz sandığınız borçlardan nasıl çıkabileceğiniz hakkında hemen şimdi fikir edinebilirsiniz.


Mutlaka Bir Yolunu Bulacağınıza İnanın!


Öncelikli olarak yapmanız gereken şey bu! Yani ne kadar çok borcunuz olsa da, bu uğurda yıllarca çalışacağınızı bilseniz de kendinize inanarak işe başlamalısınız. Çünkü borçlarınızı kapatma yolunda ihtiyaç duyacağınız en önemli şey bu olacak. İnancınızı koruduğunuz sürece çalışmaya devam edebilecek ve umutsuzluğa düşmediğiniz için önünde sonunda başaracaksınız. Fakat borçlarınızı ödeyemeyeceğinizi düşünür, ömrünüzü çalışarak geçirseniz bile maddi durumunuzda bir iyileşme olmayacağına inanırsanız, doğal olarak başarılı olamazsınız. İşte bu nedenle, ne olursa olsun bir yolunu bulup borçlarınızı ödeyeceğinize inanmalısınız. Emin olun gerisi, daha kolay olacaktır.

Harcamalarınızı Olabildiğince Aza İndirgeyin!

Borç batağından maddi refaha çıkmanın bir diğer yolu da harcamalarınızı olabildiğince aza indirgemek. Yani hayatınızı olabildiğince az harcama yaparak sürdürmeye başlamalısınız. Mesela; daha ucuz bir evde oturmak için harekete geçmeli, daha düşük fiyatlı bir arabaya binmeli ya da hiç binmemeli, bulabildiğiniz her noktadan tasarruf etmeye çalışmalısınız. Dışarıda yiyip içmeyi bırakmalı, hiçbir şekilde gereksiz harcama yapmamalı, kısacası bir kuruşun bile hesabını yapma alışkanlığı edinmelisiniz. Tamam, bunları yapmak söylemesi kadar kolay değil, biliyorum ama sonuçta böylelikle borçlarınızdan kurtulabileceksiniz. İşte bu hususları düşünerek, kararlı davranmalı ve kemer sıkmayı öğrenmelisiniz.


Borçlarınız için Bir Takip Sistemi Oluşturun!


Evet, borç batağından kurtulup maddi refaha çıkmak için dikkat etmeniz gereken bir diğer konu da bu. Yani borçlarınız için bir takip sistemi oluşturmalısınız. Bununla demek istediğim şey; ne kadar süre içinde ne kadar borç ödediğinizi bilmeniz. Peki, neden mi? Çünkü böylelikle emeklerinizin karşılığını ne kadar aldığınızı daha net görebilecek, önünüzde duran listeye bakarak nasıl adımlar atmanız gerektiğini daha iyi anlayabileceksiniz. Hazırlamış olduğunuz borç kapatma planına ne kadar sadık kaldığınızı ve ne kadar ilerleme kat ettiğinizi ölçüp tartabileceğiniz bu sistem sayesinde kendinizi daha iyi motive edebileceksiniz.


Kazancınızı Arttırmak için Farklı Yollar Deneyin!


Tamam, gerçekten çok fazla borcunuz olabilir. Bu durumun üstesinden gelme konusunda birtakım tereddütleriniz olabilir. Ancak tüm bunlar hali hazırda duran borçlarınızı azaltma konusunda size yardımcı olamıyorlar, öyle değil mi? İşte bu nedenle, ellerinizi başınızın arasına alıp düşünmekten vazgeçmeli ve kazancınızı arttırarak borçlarınızı daha hızlı ödemek için uğraş vermelisiniz. Tam zamanlı işinizin dışında da çalışmaya başlamalı, önünüze çıkan bütün fırsatları değerlendirerek nereden nasıl daha fazla kazanç elde edebileceğinizi düşünmelisiniz.


Şayet şu anda çalıştığınız iş size yeterli kazanç getiriyorsa, daha çok kazanabileceğiniz alanlara yönelmeli, cüzdanınıza daha çok para girmesi için aklınıza gelebilecek her türlü mantıklı yolu denemelisiniz. Sonuçta; kimse kimseye durduğu yerde para vermiyor, değil mi? Veya borçlarınızı düşünüp umutsuzluğa kapılmanın da size bir faydası yok. O halde gücünüzü toplamalı ve içine düştüğünüz durumdan daha hızlı kurtulmak için bir an önce harekete geçmelisiniz.

Yardım İsteyin!


Borç batağından kurtulup maddi refaha kavuşmak için dikkate almanız gereken bir diğer öneri de bu! Yani size yardım istemeniz gerektiğini söylüyorum. Sonuçta; bu zor günlerinizde etrafınızdakilerden yardım istemeyecekseniz başka ne zaman isteyeceksiniz ki, değil mi? İşte bu nedenle; yakınlarınızla içinde olduğunuz durumu paylaşmalı ve onlardan hem maddi hem de manevi anlamda yardım istemelisiniz. Mesela; aile üyelerinizden daha az harcama yapmalarını istemeli, bir süreliğine bu duruma katlanmalarını ve size destek olmalarını rica etmelisiniz. Çünkü onların desteğini aldıkça kendinizi daha güçlü hissedecek ve borçlarınızı ödeyebilmek için motivasyonunuzu koruyabileceksiniz.

Para Harcama Alışkanlıklarınızı Para Tutma Alışkanlıklarıyla Değiştirin!


Hatta ne yapın biliyor musunuz? Bunu bir nevi oyun haline dönüştürün. Para harcamadığınız her anı, tutumlu davrandığınız her davranışınızı kendi kendinize ödüllendirin. Evet evet, belki de bu kadar borca girmenizin tek nedeni olan eski kötü para alışkanlıklarınızı tamamen yenileriyle değiştirmenizi söylüyorum. Bir zamanlar benimsediğiniz alışkanlıkların tam tersini yapmanızı para harcamak yerine para tutmayı adet edinmeniz gerektiğinden bahsediyorum. Sonuçta; cebinizde kalan her bir kuruş borçlarınızı biraz daha hızlı kapatmanıza yardımcı olacak, öyle değil mi? Engellediğiniz her bir harcama dürtünüz sizi ulaşmak istediğiniz noktaya biraz daha yaklaştıracak. İşte bunları düşünerek parayı tutmayı alışkanlık haline getirdiğinizde, hanenize bir artı puan daha eklemişsiniz demektir.

Daha Çok Kazanmanın Daha Çok Harcamayı Gerektirmediğini Bilin!


Borçlarınızı kapatmak için daha çok para kazanmaya başladıkça bir süre sonra daha çok harcama yapmak isteyeceksiniz. “Nasıl olsa kazancım arttı” diye düşünmeye başlayacak, bu düşünceden yola çıkarak da eski kötü para alışkanlıklarınıza doğru yöneleceksiniz. Evet, büyük ihtimalle siz de pek çok kişinin düştüğü bu tuzaktan payınıza düşeni alacaksınız. İşte bu nedenle sizi önceden uyarmak istedim.


Çünkü istediğiniz takdirde borçlarınızdan kurtulmak için kazancınızı pekala arttırabilirsiniz. Ki bu durumda hiçbir şekilde sıkıntı yok. Sorun yalnızca cüzdanınıza giren ekstra para yüzünden ne için uğraştığınızı unutabilecek oluşunuzda. Şayet daha çok para kazanma nedeninizi unutmaz ve verdiğiniz bu emeklerin maddi refaha ulaşmak için olduğunu aklınızdan çıkarmazsanız, o zaman önünüze çıkabilecek bütün engelleri de ortadan kaldırmışsınız demektir.


RADAR