AZALTILMIŞ SAĞLIK HİZMETİ, ÇOĞALTILMIŞ CORONA KORKUSU !

Başbakan Rutte`den TV’de hep ‘yasak’ lafı duyduk, ‘sağlık sektörüne milyarlar yatırıyorum’ diye tek söz etmedi! Yasaklamak bedava ya! Ama sadece yasaklamak yeterli olabilir mi?


  • Kayıt: 22.12.2020 21:38:25 Güncelleme: 22.12.2020 21:46:50

AZALTILMIŞ SAĞLIK HİZMETİ, ÇOĞALTILMIŞ CORONA KORKUSU !


Ali Develioğlu


10 yıldır Rutte hükümetleri, sağlık sektöründen parayı kese kese yolunmuş tavuğa çevirdiler! Şimdi de yaklaşan mart seçimlerinde oy alabilmek için ucuz yasaklarla göz boyamaya çalışıyor! Halk coronadan korktu ya! Al sana halkı düşünen VVD imajı!

Bu arada Türk ve Faslılarda pozitif sayısı artış gösterdi. Ağır vaka sayısı az, ama bakımda sorun var. Geçenlerde tanıdığım yaşlıca bir Türk hanım, kronik hastalıkları da eklenince, corona nedeniyle solunum sıkıntısından hastahaneye kaldırılmıştı. Önce yakınlarını çağırıp ‘Vedalaşın, ölecek’ dediler! Protokol buymuş. Hastahane, yatak, ilaç, bakım olanağı ve personel yetersiz olunca doktor ne yapsın? "İğneyle acısız ölümünü sağlayalım mı?" diye soruyorlar! Fakat yakınları mücadele etti. Bu hanım üç haftada iyileşti, evine gönderildi, doktorlar da sevindi! Ama herkes korktu. Coronadan değil. Ya tedavi edilmezsek diye korktular!

Bir başkasını, hastahanede iyileştikten sonra, Rotterdam’da Aafje adlı ‘zorghotel’ e göndermişlerdi.Testi tekrar negatif çıkana kadar. O kişi burayı üç günde telaşla terketti ! Yatağına uğrayan, ilaç veren yok, ziyaretçi yasak, azarlayan hastabakıcılar...

Akciğer enfeksiyonu ve solunum sorununuz yoksa hastahaneye kabul edilmeniz zaten çok zor. Ha, evde tedavi olun demişlerse? Kim edecek? Şanslıysanız çare bulursunuz.

Coronayı frenleyici ilaçlar remdesivir ve dexamethason... Ama Remdesivir`in çoğunu egoist ABD dünyadan topladı. Hollanda da üretmiyor, haftada sadece birkaç yüz tane bulabiliyor!

Maske deseniz, tüm dünyaya hala Çin`den geliyor. Çin Hollanda`ya geçen yaz 1 milyona yakın ffp2 maskesi bağışladı, sağlık personeli hala bunları kullanıyor. Kaliteli ffp2/ffp3 maskelerini Çin`den 50 kuruşa alıp, burada 10-15 euroya satan vurguncular kapladı ortalığı. Test deseniz, laboratuar sıkıntısı nedeniyle, günlerce beklemeniz lazım.

Sağlık personeli az ve yorgun, genelde yardımsever, ama yetişemiyor, sık sık hastalanıyor, taktığı maske kendisini bile koruyamıyor, çünkü devlet pahalı diye kaliteli maske vermiyor! Ya geciktikçe geciken aşı skandalı! Rutte hükümeti ilaç tekelleriyle şöyle anlaştı: ilerde aşıdan zarar gören olursa, tazminat ödemeyecek ilaç şirketi! Kim ödeyecek? Devlet. Halkın vergileriyle! Yeter ki sayın ilaç firması üzülmesin! Meclisin itirazını da dinlemediler.

Test, aşı, ilaç, hastahane, yatak ve personel yeterli olsa salgın kesinlikle inişe geçecek. Sosyal yasakların çoğu yararlı ama iş yasakla bitmiyor ki, sağlığa milyarlar gerek. Ama hükümet ucuz diye yasakla yetiniyor, önlem alıyormuş imajı yaratarak yaklaşan seçimlere hazırlanıyor!

Sağlık sistemini kemer sıkma politikalarıyla kuşa çeviren, son 15 yıldır birbirini izleyen Balkenende ve Rutte hükümetleridir. 2006 öncesi `Ziekenfonds` denilen sistemde dar gelirli daha iyi korunuyor, devlet büyük katkıda bulunuyor ve kişiden servetine göre prim kesiliyordu. 2006 sonrası devlet katkısı asgariye indirildi, özelleştirmeye gidildi, kaderimiz piyasa kurallarıyla işleyen kar amaçlı bir sürü yeni sağlık sigortasına terkedildi... Artık herkes cebinden ödeyecek, üstelik zengin de fakir kadar ödeyecek, sigorta şirketleri de oraya buraya büyük gökdelenler dikebileceklerdi! Çoğu sağlık personeli işten atıldı. Şimdi corona var diye başka ameliyatlar erteleniyor, yaşlı ve hastalara evde bakım felce uğradı, dernekler alarmda!

Ve Rutte 10 yıldır başbakan! Sağlık sisteminin zayıflatılmasında VVD 10 yıldır baş sorumlu parti. TV`de yasakları açıklarken sağlık sisteminin acıklı durumuna değinmemesinin nedeni budur.

Tabii ki sosyal yasakların çoğu önemli. Hiyjen, maske ve mesafe çok önemli kilit kavramlar. Ama güçlü sağlık ve tedavi sistemi olmadan toplumlar rahatlayamaz.

Bu arada corona salgınının, bazı küresel ana medya ve siyasal güçler tarafından aşırı korku kampanyasına dönüştürüldüğüne de tanık olmaktayız! Doğru yanlış her iddia dolaşıyor. Sabah akşam gripten ölen sayısını duyurursanız, herkes bu defa gripten ödü kopar hale gelir!

Tabii ki yüzde 4`lük riziko grubu (özellikle kalp, şeker, böbrek gibi kronik hastalıkları bulunanlar) öncelikle korunmalı. Yani nüfusa göre Hollanda`da 800 bin civarında insan riziko grubunda... Ama her bin hastadan sadece ikisinde ölüm görülüyor! Ayrıca ABD ve İngiltere`de olduğu gibi burada da RIVM, eğer bir kişi vefat sırasında positifse, ölüm nedeni ne olursa olsun `coronadan öldü` diye veriyor! Bizzat tanık oldum; uzaktan tanıdığım bir kişi geçenlerde beyin kanaması, yani `inme` sonucu vefat etti. Vefat sırasında pozitifti diye, coronadan öldü yazmışlar! Ama bu kişi daha önce 2 kez kalp krizi geçirmiş, ayrıca 2 yıl önce de zaten beyin kanaması geçirmiş, şeker hastası, yüksek tansiyonlu, yaşlı ve damar tıkanıklığı var.... Yok, tüm bunlara ve doktorun itirazına rağmen RIVM coronadan ölüm diye kaydetmiş! Halkı daha da korkutuyor bu!

ABD başkanlık seçimlerinde muhalefet Joe Biden`i seçtirmek için seçim kampanyasını corona üzerinden yürüttü. Bir yandan korku kampanyası kışkırtıp diğer yandan Trump`ı önlem almamakla suçladılar. Seçim kazanma stratejileri buydu. Trump önlem aldı almadı, ayrı konu. Rutte de yasaklama şovlarıyla oy almayı amaçlıyor.

Bir de ekonomik çıkar için dev medyalarında korku kışkırtanlar var! Batı ekonomisi altüst oluş yaşıyor. Devasa ekonomik kriz, batan orta ve küçük işletmeler, işten atılan milyonlar... Ulaşım, turizm, kültür, lokanta, otelcilik ve hizmet sektörleri iflasa sürüklenir, Türkiye gibi ülkeler yoksullaşırken, online ticaret, internet, Facebook, Google, ilaç ve maske sektörleri vurgun vuruyor. Pandemi korkusu sayesinde bazı süper zenginler 8 aydır daha da süperleşti!

Amazon`un sahibi Jeff Bezos 32 milyar euro daha kazandı, Facebook patronu Zuckerberg ise 27 milyar! Amerikalı tekno devi Elon Musk, Google`ın kurucuları olan Sergey Brin ve Larry Page ile Microsoft patronu Steve Ballmer, servetlerine kişi başına 10`ar milyar euro kattılar! Dondurma markası `Ben & Jerry’s` kurucusu Jerry Greenfield ile Walt Disney medyanın mirascısı Abigail Disney de... AB`nin anlaştığı aşı firmalarından Johnson & Johnson, dozu 10 avroya 1 milyar aşı üreteceklerini açıkladı. Bu bir yılda 10 milyar avro eder! Vurgun!

Özetle; bir yanda vurguncuların küresel korku kampanyası, diğer yandan kolu kanadı yolunmuş zayıf bir sağlık sistemi! Sonuçta evine kapatılmış insanlar!

Sağlığa on milyarlarca euroluk ek bütçe gerek! Ama bunu yapacak halkçı hükümet nerede? VVD hükümeti aksine, 3,5 milyar avro desteği, karları azalan KLM`e veriyor! Önümüzdeki mart seçimlerine hazırlanan partiler şunu unutmasın: halk yasakların yeterli çözüm olmadığını hissediyor. Corona`nın siyasal ve kar amaçlı kullanılmasından da rahatsız.