Biz aşıyı beklerken dönen dolaplar!


  • Kayıt: 29.12.2020 20:15:47 Güncelleme: 29.12.2020 20:15:47

Biz aşıyı beklerken dönen dolaplar!

Ali Develioglu


Hollanda Sendikalar federasyonu CNV, Rutte'nin Corona aşısı planını şiddetle eleştirdi : "Gelişmelerin çok gerisinde. Ayni corona testleri gibi başarısız..."

Hükümet aşıyı, ancak 4 Ocak`ta başlatacak. AB ilaç otoritesi onaylarsa. Sağlık personeli, yaşlılar ve kronik hastalar öncelik. Sadece GGD ve ev doktorları aşıyı yapacak. CNV bunu çok zayıf buluyor. Hiç hazırlıksız 4 Ocak`ı beklemeyi de yanlış buluyor. Ordunun da yardımıyla çok hızlı ve milyonluk bir aşı kampanyası istiyor. Almanya ve İngiltere`yi olumlu örnek veriyor. Rusya ve Çin de devasa aşı kampanyası başlattı! Ama Hollanda geride ve hala küçük işlerle meşgul: halk sağlığından tasarrufa devam! Bol bol Şov!

Aşı piyasasında müthiş çıkar kavgası başladı. Firmalar birbirini karalıyor. Yüz milyar dolarlık bir çıkar kavgası; ilaç tekelleri insan sağlığını sömürerek köşeyi dönme derdinde. Pfizer/BioNTech aşısı eksi 80 derecede taşınabildiğinden çok pahalı. Ama Amerikan ve Alman diye en çok onu satın alacaklar. Bir de etkisi zayıf AstraZeneca adlı İngiliz aşısını!

Rusya ve Çin çok derece başarılı ve ucuz aşılar üretti. Ama Batı, Rusya ve Çin`i rakip görüyor, karalıyor aylardır. İllaki Amerikan, Alman ve İngiliz olmalıymış aşıları! Yani tüm halk ölse, Çin/Rus aşısı almayacaklar! Olan biz halka oluyor! Türkiye ise bunlara uymadı, şimdiden Çin`le anlaştı, ilk etapta 50 milyon doz alıyor. Rusya`dan da alacak Ankara.

Halbuki Pfizer Ocak`a kadar sadece 50 milyon doz üretebileceğini açıkladı! Olsun, yine de Pfizer`i bekleyecekler! İnsaf doğrusu böyle halkçılığa! Çin Ocak ayına kadar 600 MİLYON DOZ AŞI üretiyor! Rusya 200 milyon, yani fazlasıyla var ve ucuz! "Yok, onlardan almayız" diyorlar!

Yani Amerikan İngiliz aşılarını bekleyeceğiz, geniş aşı kampanyası bahara kalacak! Neyse, dişimizi bir kaç ay daha sıkalım. Seçimlerde dileriz hesabını verirler tüm bunların.

Bu arada Amerikan Amazon şirketi işçileri, New York ve Lüksemburg'da protesto eylemi düzenledi. Amazon sahibi Jeff Bezos süper corona zengini! 34 ülkeden çok sayıda milletvekili de protestoyu destekledi. Hatta AB bile Amazon`u tekel gücünü kullanarak haksız kazanç sağlamakla suçladı! Göstericiler " Amazon`a ödettirin" sloganları attılar. Amazon; corona kurallarını çiğneyerek binlerce işçi çalıştırmış, binlercesini atmış, mağazalar corona yüzünden kapatılırken internet üzerinden milyarlar satmış!

20 bin Amazon çalışanı coronaya yakalanırken, Amazon sahibi Jeff Bezos`un serveti, corona çıktıktan sonra sadece 10 ayda tam 100 MİLYAR DOLAR ARTMIŞ!!! YUH! İNSAF!

Ne diyelim! Kiminin acısı, kiminin cebine! Birinin ölümü diğerinin ekmeği! Şirketler, esnaf batıyor, milyonlar işsiz kalıyor, kapitalist tekelleşme ve gelir eşitsizliği derinleşiyor, servet yeni ellere kayıyor.

Batıda kapitalist ekonomi , kendi içinde yeniden harmanlanıyor. Bizse aşının Amerikalısını bekliyoruz!