Hangi Hastalar ölüme terk edilsin, sayın Rutte?


  • Kayıt: 04.01.2021 20:26:42 Güncelleme: 04.01.2021 20:30:38

Hangi Hastalar ölüme terk edilsin, sayın Rutte?

Ali Develioglu

Yoğun bakımda korona yüzünden yer kalmazsa doktor hastalardan bazılarını reddedebilecek! Hangi vicdan bu seçimi yapabilir!

Hollanda Yoğun Bakım Derneği başkanı Diederik Gommers, korkunç bir kabusla karşı karşıya olduklarını bildirdi: "Halihazırda birbirimize seçimler yapıp ameliyatları ertelememiz gerektiğini konuşuyoruz. Bu henüz yaşam ve ölümle ilgili bir tercih yapmak değil. Ancak böyle devam ederse Ocak ayının sonunda böyle bir durum bekliyoruz".

Ürkütücü! İnsan artık koronaya yakalanmaktan değil, durumu ağırlaşırsa, hastahanede ölüme terkedilebileceğinden korkacak! Gelişmiş ve modern geçinen Hollanda bu duruma nasıl düştü! Yüzbinlerce koronalı ağır hasta mı var ki, kimine bakılıp, kimi ölüme terkedilsin!

Yok, hayır, sayı hiçbir zaman 2800`ü aşmadı hastahanelerde! Yani diğer nedenlerle yoğun bakım gören hasta sayısına eklenen rakam bu kadar! İki yıl önce ağır grip veya zatürre nedeniyle akciğer enfeksiyonuna yakalanarak ölen insan sayısı 10 bin civarındaydı. Geçen yıl korona yüzünden benzeri sorunlarla vefat eden insan sayısı ise 11 bin civarı! Yani ağır korona vaka sayısı aşırı yüksek değil ki, yoğun bakımda yetersizlik yaratsın!

Yetersizlik yaratan şudur: hastahanelerin 10 yıldır iktidardaki Rutte hükümetlerince perişan duruma düşürülmesi!!

2010`dan bu yana 77 bin sağlık personelini attılar! Onlarca hastahaneyi kapatıp yatak sayısını yarıya indirdiler! 70 milyar euro kestiler! 

Gommers`ın açıklaması vahim: artık `yoğun bakıma kabul edilir miyim" endişesi duyacağız. Bir yabancıyı reddetmek daha kolay olabilir mi? Baudet ve Wilders oyları yükselişte!

Gommers `böyle giderse` diyor ama, zaten son 3 aydır biraz böyleydi! Koronanın zirve yaptığı ekim sonunda Rotterdam`da tanık olmuştum. 75 yaşlarındaki Kayseri`li Nimet hanım o sıralarda pozitif çıkmıştı. Zaten şeker, yüksek tansiyon, kalp ve damar hastalığı gibi kronik hastalıkları vardı. 4-5 günde ağırlaştı, nefes darlığı artınca ambulansla hastahaneye kaldırılıyor.

Yoğun bakım dolmasın diye normal koğuşa almışlar! Normalde korona hastaları karantina bölümünde olduklarından görüşçü sokmuyorlar, ama koğuştaki kargaşa ve personel yetmediğinden, bakıma yardım etsin diye kızına izin vermişler. Bu nedenle kızı da korona kapıyor ama çok hafif atlatıyor. Nimet hanıma oksijen takviyesi için optiflow cihazı takıyorlar.

Doktoru kızına şöyle diyor: " Morfin verelim annenize, sonra da optiflow aletini çekelim. Acı çekmesin boşuna, yaşama şansı bence zayıf. Hem diğer ağır hastalara lazım"!! Kızı bunu duyunca hıçkırarak doktora sarılıyor:"Yapmayın, gerekirse ben anneme kendi ciğerimi veririm."

Ve kızı ile oğlu her gün her saat Nimet hanımla ilgileniyor, her davranışını izliyor, besliyor, konuşuyorlar. Birkaç gün remdesivir ilacı veriliyor ama hastahanede bitince kesiyorlar. İkinci hafta optiflow basıncı 70`in altına düşüyor. Çocuklarda sevinç! Üçüncü hafta optiflow tamamen çıkarılıyor ve test tekrar negatif çıkınca Nimet hanım evine gönderiliyor. Ama doktoru utanarak uğurluyor. Çocukları olmasa, doktora kalsa, Nimet hanım şu anda yaşamıyor olacaktı!

Bunun gibi bir örneğe daha tanık oldum. Düşündürüyor: `Acaba yoğun bakımdaki bir yabancının bakımını durdurmak, daha mı kolay bir karar?" Hastahane protokolü var ama biz yabancılar herkesin Hipokrat yeminini iyi anladığından emin değiliz.

Hollanda Acil Bakım Kuruluşu LNAZ da geçenlerde isyan etmiş, şöyle yakınmıştı: `....biz sağlık personeli olarak gördük ki, mümkün değil. Daha fazla hastayı kaldıramayız. Herşey yetersiz.`

Sağlık sektörünü 10 yıldır bütçe kesintileriyle, 77 bin personeli işten atıp, yatak sayısını yarıya indirerek bu kabusa düşüren Rutte hükümetleridir. 10 yıldır 70 milyar euronun üzerinde para kısıntısı yaptılar sağlık sektöründen. Bu sayede dev şirketlere milyarlarca kredi sağlayıp, uluslararası şirketleri vergi dışı tutabildiler!

Rutte kestiği 70 milyarı ve attığı 77 bin sağlık personelini iade etseydi, 15 Mart seçimlerinde oy istemeye belki yüzü olurdu. Gommers`ın endişesi haklı, doktorları güç duruma soktular. Yeterli personel, yatak ve para bırakmayan kendi hükümetleri olduğundan, sayın Rutte yanıtlasın:

YOĞUN BAKIMDAKİ HANGİ HASTALAR ÖLÜME TERKEDİLSİN?

Ali Develioglu