Hollanda Seçmeni, İstifa Etmiş Hükümetin Faturasını Kime Kesecek!…


  • Kayıt: 15.01.2021 19:09:52 Güncelleme: 15.01.2021 19:09:52

Hollanda Seçmeni, İstifa Etmiş Hükümetin Faturasını Kime Kesecek!…

Nejat Sucu

Hollanda hükümeti var olan Korona pandemisinden sonra, salgının devam etmesi, İngiliz ve Güney Afrika Korona versiyonlarının yayılma tehlikesi ile karşı karşıya iyi yönetilmesi gereken bir ülke.

Geçen aylarda alınan sosyal, ekonomik, ticari ve kültürel tedbirlere 9 Şubat 2021’e kadar devam edecek tedbirlerde, Hollanda Hükümetinin Başbakan’ı Mark Rutte tamamen kapatma ( Lockdown ) ve Gece sokağa (uitgaansverbod) çıkma yasağının uygulanmaya konabileceğini belirtmeye başladı.

Geçen aylarada Hollanda kabinesinin var olan zorluklarının yanında, geçen yıl gündemi dolduran Çocuk bakım paraları mağdurları skandalı Parlamenter araştırma komisyonun yapılan hataları ve gerekli tedbirlerin alınmadığını ve sonuçlarını belirten raporu, Mark Rutte III kabinesini seçime yakın bir zamanda zor duruma bırakarak, hükümeti istifaya zorladı.

Dananın kuyruğu koptu ?

Hollanda İşçi Partisi Temsilciler Meclisi Grub Başkanı ve Başbakan Adayı Lodewijk Asscher, o Çocuk parası skandalının meydana geldiğinde, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı olduğu ve politik sorumluğu alarak bugün, 14 Ocak’ta, İşçi Partisi Grub Başkanlığından ve Başbakan adaylığından Başbakan adaylığından istifa etti.

Yine bugün Hollanda Rutte III kabinesi topyekûn hep birlikte, yarın 15 Ocak 2021 tarihinde birlikte politik sorumluluğu alarak istifa edeceği haberleri bir bomba gibi düştü.

Ya şimdi?

Düşük ve istifa etmiş hükümet gelecek 17 Mart 2021 tarihinde yapılacak seçimlere kadar Hollanda’yı yönetmeye düşük hükümet (demissioner) olarak devam edecek. Gerekli olan işlemleri ve kriz yönetimiyle Hollanda’yı yönetmeye devam edecekler. Aslında kriz yönetimi gündemde.

Seçmen korkusundan Mark Rutte‘ye gitme diyordu!..

Mark Rutte III Koalisyonunun devam edip etmeyeceği konusunda yapılan bir ankete göre,

o dönemde yapılan yanlışlıkların ve cezaları diğer o anda sorumlu Hollanda bakanlarına ve memurlara kesilmesini istiyordu.

Hükümetin seçmenle yola devam sinyali ile, gelecek günlerde ve 17 Mart 2021 den sonra kurulacak yeni bir hükümete kadar, Mark Rutte III, Hollanda gemisini güvenli limanlarda yelken açmaya devam etmesini istiyordu.

Korkular var olana sahip çıkmakla sonuçlanır

Hollanda ve AB ve diğer evrensel Korona pandemisi ile var olan, sahip olunanlara sıkı ve dört elle sarılmayı, sahip olunan politik yönetimle yola devam edip etmeyeceğimizi 17 Mart 2021 tarihinde Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerinde göreceğiz.

Korkular var olan zenginlik ve refah bir yaşamı kaybetme korkusunun seçim sonuçlarını etkiyeceği kesindir. Tabiki Rutte III Koalisyonu, gelecek günlerde kriz yönetimini iyi yönetebilirse, gelecek günlerde seçimleri kazanması mümkün görünüyor. Seçmen Korona pandemesi krizi, korkusu ve stresiyle hep birlikte “Faturanın kime kesileceğini “hep birlikte göreceğiz.

Başka, yeni bir kaptan ufukta gözükmüyor ama, başka bir oy verecek adamın ve kadının olmaması da politik güdüklüğün, tıkanmışlığın ve kısırlığın bir sonucu değil mi Hollanda’da?..

Hoş ve güzel kalın,

Nejat Sucu,