Bunu da mı Bilmez Be Adam!..


  • Kayıt: 05.03.2021 14:04:55 Güncelleme: 05.03.2021 14:04:55

Bunu da mı Bilmez Be Adam!..

Mustafa Nejat

Korona pandemisi ve onun yanında ve birlikte sebep verdiği toplumsal ilişkilerde garip daha önce hiç düşünmediğimiz garip tartışmaları da konuşma ve özgür iklim kültürünün hakim olduğu Hollanda’da yaşıyoruz.

Fincancı katırlarını ürkütmek isteyenler var. Adamın birisi köyündeki, ana yolun üzerinde mezarlığa ben öldüm diye gider yatar. Eskiden Fincan ticareti yapan tüccarlar katırları ile, geceleri mezarlıkların kenarlarında yatarak o geceyi güvenli bir şekilde geçirmeyi beklerlermiş. Bizim vatandaş mezarda duramaz, kimin geldiğini merak eder ve kafasını kaldırınca Fincancı katırları ürkek ve fincanlar kırılır. Mezarda yatan vatandaşa yermisin, yemez misin, bir ton dayak atarlar. Ertesi gün köyüne dönen vatandaşa sorarlar. Gittin ve geldin, ne var ne yok orada? Vatandaşın cevabı ise;” Fincancı katırlarını ürkütmezsen bir bir şey yok, hele bir ürkütürsen bir ton dayak var der “. Bizim Hollanda da, eğer fincancı katırlarını ürkütürsen var da var.

Gelelim bizim konumuza …. Uzun bir süreden sonra 3 Mart’tan itibaren berberler yeniden randevu ile çalışmaya başladılar. Başbakan Rutte berberler ile seks çalışanlarının neden çalışma imkanlarının olmadığı açıklaması yapmaya çalışsa da bu konuda yeterli derece bilgisinin olmadığı ortaya çıktı. Her erkeğin bu konuda bilgi ve tecrübesi olacak ve paylaşacak diye de bir kuralda yok. Hele bir Başbakandan bu beklenemez zaten.

Seks evleri ziyareti daha güvenli. Amsterdam’da Kırmızıfener Sokağı olarak bilinen Walllen’da çalışan bayan Falicia, bir ziyaretin, soyunma ve giyinme ile 6 dakika sürdüğünü, berber ve masajın daha fazla zaman gerektirdiğini ve seks çalışanlarının ziyaretinin berberlerden daha güvenli olduğunu belirmiş olup, Başbabakan Rutte’nın seks çalışanlarının ve işçiliği hakkında bir fikrinin olmadığını belirtmiştir.

1 Ekim 2000 yılında Hollanda’da seks çalışanları da, Hollanda yasalarına göre resmi işçi statüsüne alındılar, İşkur'a işsiz olarak yazılmaları ve ödenek almaları mümkün kılınmıştı. O dönemde, zaten yasak olmayan yasaklar, ( gedoogd / göz yumma/ münafıklık politikaları Opportunisme beginsel ) vardı. Öyle gözüküyor ki, gelecekte de yeni yasalar ve uygulamalar kimseyi mutlu ve memnun etmeyecek ama yeni kabine seks çalışanlarının haklarını ve istihdamını yeniden yasayla düzenleyecek ( De wet regeulering sekswerk (Wrs ). Burada kimin daha çok yasal hakları olduğundan çok, Korana virüsünü hangi mesleğin daha fazla bulaştırma riskine sahip olduğu önemlidir, Tabii ki her meslek grubu gibi, seks çalışanlarının da gerekli olan, gerekli lobi ve itiraz çalışmaları olacak. O zaman belliki Hollanda yeni bir hükümete, koalisyona ve kim bilir yeni bir Başbakanın yönetiminde mi olacak. Bilmiyoruz. Bilmemek bazen bilmekten daha da hayırlıdır.

Saygılarımla.