AŞI PASAPORTU SADECE AB`DEKİ AŞILARI İÇEREBİLİR !


  • Kayıt: 19.03.2021 20:01:47 Güncelleme: 19.03.2021 20:01:47

AŞI PASAPORTU SADECE AB`DEKİ AŞILARI İÇEREBİLİR !

Ali Develioğlu

AB Komisyonu aşı pasaportu için önümüzdeki günlerde yasa teklifi sunuyor. Ama komisyon sadece AB`nin onayladığı AstraZeneca, Biontech-Pfizer ve Moderna ve muhtemelen Johnson and Johnsen aşılarını geçerli sayacak. Rusya ve Çin aşılarını AB şu ana kadar almadı.

Aşı pasaportu fikri, Yunanistan ve İspanya gibi güney ülkelerinin turizm çıkarları için ortaya atıldı. Koronaya karşı bir önlemmiş gibi gösterilse de, değil. Zaten koronayı önleme amaçlı gösterilen pek çok uygulama aslında başka çıkarları kolluyor. Almanya şimdilik beklemeden yana.

Türkiye ise Çin aşısı kullanıyor ve şu sıralar Rusya ile de anlaşmak üzere. AstraZeneca ve Pfizer aşılarının sakıncaları Çin aşısında görülmedi, bu aşı dünyanın beğenisini kazandı. Buna rağmen aşı pasaportuna dahil etmeme isteği, Türkiye turizmini baltalamak ve turisti kendi ülkelerine çekmek isteyen Yunanistan ve İspanya`dan kaynaklanıyor. Bir de Batılı sirketlerin aşı pazarını kapatmasından! Yani Rusye ve Çin`i rakip görüyorlar.

Komisyon teklifinin ne ölçüde kabul göreceği henüz belli değil. Çünkü sorunlu gelişmeler var AB`de. Örneğin, Macaristan, Çekya ve Slovakya Rus ve Çin aşısı kullanıyor, aşı pasaportu komisyonun önerdiği gibi çıkarsa bu AB ülkeleri ne olacak? İkinci sorun : Avusturya, Lüxemburg, Baltık ülkeleri, İzlanda ve Danimarka, tehlikeli tramboz vakaları görülmesi üzerine AstraZeneca aşısını durdurdu! Bunu başka bazı AB ülkeleri de izleyebilir. Bu durumda Astrazeneca`yı kapsayan aşı pasaportu da olanaksız. Üçüncüsü: AB ülkelerinde aşı kampanyası başarılı bir tempoyla yürümedi, hatta bazı AB ülkeleri çok geride kaldı. Pfizer ve AstraZeneca şirketlerinin çıkar amaçlı aşı geciktirmeleri de bunda rol oynadı. Ve Brüksel de yakın bir gelecekte Rusya ve Çin`le aşı anlaşması yapmak zorunda kalabilir, gelişme bu yönde. Yani komisyon tekifinin hemen yasalaşması olanaksız.

Teklife göre, bu yeşil sertifikayı alan kişi , COVID seyahat kısıtlamalarından muaf tutulacak, yani test ve karantinasız başka ülkelere kolayca gidebilecek. Son derece anti demokratik olan bu aşı pasaportu uygulaması, şu veya bu nedenlerle aşı olmamış da olamamış olan insanları, dolaylı olarak aşı olmaya zorluyor. Aşı iyi birşey, ama olmayanlar ikinci sınıf vatandaş yerine konulamaz.