Hollanda’da var olan sorunumuz ve kurulacak hükümetten beklentimiz


  • Kayıt: 28.03.2021 09:47:40 Güncelleme: 28.03.2021 09:47:40

Hollanda’da var olan sorunumuz ve kurulacak hükümetten beklentimiz

Nejat SUCU

Hollanda Temsilciler Meclisi Seçimlerini geride bıraktık. Artık politikacıları, nasıl oldu ne oldu, kim seçildi ve kim neden seçilmedi diye 4 yıl boyunca konuşmayacağız.

Geçmiş bilgileri, gelecek için yine de biz belleğimizde (Memory) hafızamızda saklamak gerek. Gelecekte bireysel tercihlerimizde ve düşüncelerimizi yazıma dökerken mutlaka gerekli olacaktır.

Koalisyon kurulma aşamasındaki hükümete tavsiyeler

Gönül ister ki Hollanda politik partilerine, en sağdan ve en soldan Hollanda Türkler için var olan temsilci Federasyonlar, Danışma kurumları sorunlarımızın çözümü için, gerekli olan tavsiyeler ve çözüm önergelerini sunabilsinler.

Var olan sorunlarımız nelerdir?

• Korona ile işsizlik ve istihdam kaybımız Hollandalı emsallerimize göre daha hızlı artmakta.

• Göçmenlerin yalnızlık, fakirlik, borçlar, ruhsal sorunlarına daha çok bilgi, ilgi ve destek.

• Kadınlarımızın bir kısmı Hollanda iş istihdam ve sosyal yaşamına katılımda uzak kalmaktadırlar.

• Geri dönüş yasası uygulaması ( Remigratiewet 1 Ocak 2025 tarihinde sona ermektedir. Yasa yeniden gözden geçirilmeli ve en az bir 15 yıl daha uzatılmalıdır.

• Gençlerin büyük bir kısmı eğitimlerini tamamlayıp, iş pazarına ve Hollanda yaşamına eşit şartlarda katılım sağlamaktadır. Belirli bir kısmı ise, Hollandalı emsallerine göre daha fazla olan diplomasız ( zonder diploma ve startkwalificatie ) okullarını terk etmektedirler. Korona ile sorunun daha büyüyeceğini beklemekteyim.

• Yaşlılık ve Gurbette yaşlılık zor ve yanında beklenmeyen sosyal, ruhsal ve sağlık sorunlarını yanında getirmektedir,

• Gençlerin eğitiminde, staj yeri bulmalarında ve iş bulmalarında var olan ayırımcılıkla mücadele edilmeli ve bu konuda kesin çözüm getirecek pilot projeler yaşama geçirilmelidir.

Bu sorunları takip edecek bir komisyon kurulmalı ve bu komisyon gelecek yılda Türk toplumu adına sorunları takip etmeli, gerekirse Hollanda politik partileri ve Koalisyon hükümeti ile görüşmelidir.

Bu komisyon belirli sorunları gündeme getirebilmeli, bağımsız basın ve yıllık rapor olarak değerlendirme yapabilmelidir. Bu komisyon en azından 12 kişiden olmalı ve hiçbir kuruma vakfa ve siyasi partiye bağlantılı olmamalıdır.

Bu konuda ben bir başlangıç yaparak, sizlerin değerli fikirlerini bekler saygılarımı sunarım.