Metropoller de yaşamak ve Zenginlik İnsanı Mutlu ediyor mu?


  • Kayıt: 10.08.2021 11:10:42 Güncelleme: 10.08.2021 11:10:42

Metropoller de yaşamak ve Zenginlik İnsanı Mutlu ediyor mu?

Nejat Sucu

Hollanda şehirlerinde yapılan mutluluk araştırmasına göre; zenginlerin ve Hollanda’nın büyük şehirlerinde yaşayanların mutluluk deĝerlendirmesinde (Atlasında ) ilk ellinin alt sıralarında yer aldıklarını görüyoruz.

Büyük şehirlerde yaşayan göçmenlerinde pekte mutlu oldukları söylenemez.

O hafta sonunda bireysel mutluluğun dozunu arayan, bilinmeyen mutluluk iksirini Rus enfiyesinde zanneden eğitimli ve bol kazançlı bir şehir ve Metropoller göçmeni.

Fakir Almelo

İlk önce biraz mecburiyet, kolaya kaçış yeni geleceğe ve geleceğimizi güvenle bakamadığımız zaman, doğduğunuz memleketten göç edersiniz. O anda yasal aile ikamet şartlarının uygun olduğunu da söyleyebiliriz. Yeni bilinmez bir ülke ve ülkenin sunacağı birden çok olumlu olanaklarda benim göçümü bana cazip kılan yaşam gerçeği.

Yeni iş ve insan gücüne gereksinim. Ȋstiyerek, severek ve 40 yıl önce yeni Anavatan yaptıĝımız şehrimiz “Almelo “ fakirlik deĝerlendirmesinde en altta olmasına raĝmen, Hollanda’da ilk 50 mutlu şehir sıralamasında 17’inci sırada. Bunun yanında zenginliĝin, istihdamın, kültürün, seçim ve özgür yaşamın merkezleri olan şehirlerden Rotterdam 50’inci, Amsterdam 49 ‘uncu, Den Haag ( Lahey ) 47 ‘inci ve komşu şehrimiz Enschede ise 37’inci sırada.

Sosyal dayanışma ve sosyal yaşam..

Almelo Türk göçmenlerinin diĝer şehirlere göre daha mutlu olduklarını söylemek biraz güç ama, insanı birbirlerine baĝlayan yaşamı gurbette renkli ve yaşanabilir kılan sosyal, ekonomik ve kültürel dinamiklerin olması mutlu birey, aile ve toplumsal ahenk için çok çok önemli.

Yarını umutla beklemek..

Ȋnsanın büyük uĝraşlarının yanında kendini mutlu edecek küçük uĝraşlarıda vardır. Bunun adını bazen iş, bazen Türkiye aile ziyareti ve bazen de Akdeniz'de Alanya’da güzel bol yemekli ve içmeli Yaz tatili isim verebiliriz.

Paylaşmak ve paylaşabilmek ne güzel !..

Zorla beni Halk Bahçe’sine ( Volkstuin) ortak ettiler. Ben de 10 kilo Kıska alarak bolca yeşil soĝan ektim. Tabii ki hepsini kendim yiyecek deĝilim. Ektiĝim Kıskalar son günlerin sıcaklıĝı ile epeyce büyüdüler. Tabii ki bitinceye kadar kim denk gelirse, arkadaşlara, dostlara ve komşularımızda karşılıksız yeşil soĝanı daĝıtabilmek beni ve çevremi mutlu etmeye yeter.

Tabii ki mahalleyi güzelleştiren, güvenliĝi artıran ve ortak yaşamı geliştiren “Halk Bahçeleri Projesini, Het Moestuin Het Kwekertje “ güzel bir halk şenliĝi ile süslemek te gerek. Kaynak ve destekleriniz için; nejatsucu@tele2.nl e posta adresime ulaşabilirsiniz.

Hoş ve güzel günler dileĝimle.

Nejat Sucu