Hollanda'da Türkler İçin Meyve ve Sebze Ormanları !..


  • Kayıt: 20.08.2021 12:53:46 Güncelleme: 20.08.2021 12:53:46

Hollanda'da Türkler İçin Meyve ve Sebze Ormanları !..

Nejat Sucu

Hollanda’da Gıda ormanlarına ilgi artıyor. Hollanda’da mahalle arasındaki ağaçlar, çalılık ve yeşillikte genelde meyve ağaçlarını pek bulamazsınız. Son yıllarda Fındık ağaçlarını sıkça görür olduk. İlk yıllarımda Hollandalıların neden sokak aralarına meyve ağaçları dikmediklerini anlamakta zorluk çekmiştim.

Meyve çevreyi kirletmekte Meyve ağaçlarının nasıl çevreyi ve sokağı kirlettiğini birkaç yıl önce Ahlat ağaçlarının olduğu bir sokakta gözleme imkanım oldu. Yere dökülen Ahlat meyveleri ezilmiş, sıcakta koku yapıyor ve sokakta sinek oğul verircesine toplanmışlardı. O zaman anladım çevre kirliliğine sebep vermekteydi.

Son yıllarda Meyve ve Gıda ormanları Son yıllarda, planlı ve projeli meyve ve sebze ormanlarının sayısı ve ölçümünün artığını okuyorum. 20 yıl önce Gelderland Eyaleti’nde Türkler ve göçmenler için daha çok ormanlarda vakit geçirmelerini sağlamak ve cazip hale getirmek için Meyve ormanları dikildiğini hatırlıyorum. Türklerin temiz havada Elma, Armut, Muşmula, Kiraz, Kestane ve Ceviz toplamalarını teşvik için çalışmalar başlamıştı. Son yıllarda çok da haberdar olamıyoruz yeni gelişmelerden. Ben onun içindir bu konuda Meyve ormanlarının varlığı hakkında bilgi niteliğinde bir yazım olsun istedim. Bugün itibarıyla hazırda bulunan toplam 102, 81 ve hazırlığı ve planı yapılan 22,60 hektar Gıda ormanı bulunmakta.

İyi hazırlık yapılmakta Hollanda'da hiçbir çalışma, yerel, bölgesel ve ülkesel yönetimlerin haberi ve izni olmadan gerçekleşmesi mümkün değil. Parasal kaynak, izin, ve çiftçilerin vakıflarından tutunda , doğa bio çeşitlilik vakıfların bilgi, tavsiyesi ve ortak çalışması ile gerçekleşme.

Göçmen Türkler doğada yoklar Hollanda’de doğa turizmi ve doğada vakit geçirme yönünde olumlu imkanları olan bir ülke. Deventer şehrinden başlayan, Zutphen ve Doesburg şehirlerine kadar uzanan yürüyüş, Bisiklet ve gezinti parkurlarında, genelde Cumartesi ve Pazar günleri yüzlerce gezinti yapan, Bisiklete binen aile ve grupları görmek mümkün, Ancak, bunların içinde Türk ve diğer göçmenleri görmek mümkün değil. Yokuz doğada çok da yokuz. Bazen, yaz aylarında piknik yapılan ve ateş yakılabilen yerlerde ise, Türklerin ağırlıklı olduğunu görmek mümkün.

Gelecekte bu konuda ne yapabiliriz? En azından, gönüllü olarak çalışmalara katılmak var olan meyve ve sebze ormanlarını Türk toplumuna tanıtmak gerek. Hollanda’nın güzel bir sözü var “Ağaçlar bize bakıyor, onun için biz de ağaçlara bakıyoruz “Ağacın ve ormanların olmadığı toprak parçaları ve yerleşim merkezleri çöl olmaya mahkumdur. Çölleşen bir bölge ise, göç, fakirlik ve açlık demektir. Saygılarımla.

Nejat Sucu