Hollanda Ne Kadar Pahalı Bir Ülke ?


  • Kayıt: 23.11.2021 18:08:10 Güncelleme: 23.11.2021 18:08:10

Hollanda Ne Kadar Pahalı Bir Ülke ?

Nejat Sucu

Büyüklerimiz anlatırdı. 40 sene önce 50 Gülden ile ( 22,83 avro ) bütün haftalık mutfak giderlerimizi karşılardık. Pazarda, bir 10 Gülden ile bir haftanın meyvesini ve sebzesini almak mümkündü diye.

Ogünlerin üzerinden yıllar geçti, Dünya değişti, pahalılık kat kat arttı, tüketici her geçen gün yaşamın pahalandığından şikâyet eder oldu.

Geçen yıllarda kendisini o özleten Gülden'in Avro ile değişiminde yaşantımız bir kat pahalandı.

Üretimden tüketiciye giden yolda her esnaf Gülden'i Avroy’a değiştiriverdi. Sanki bizlerin kazancı ikiye katlanmış gibi.

Korona geldi ve devam eden Korona’nın bedelini kim ödeyecek diye sorarken birden, Gıda tüketiminde yüzde 30 ‘lara varan hayat pahalılığı ile karşı karşıya kaldık.

Sanki Koronanın sebebi bizmişiz gibi, bedelini yine Abalının ve fakirin sırtına yüklediler bile.

Sanki, bu şekilde işine gelirse Hollanda’da yaşarsan yaşa, gibi bir tavır bir naz sormayın gitsin.

Hollanda’ya imrenen Almanyalı akrabalarımız vardı ?

Almanya’dan Hollanda ‘ya ziyarete gelen akrabalarımız, Hollanda’yı Almanya’dan ucuz bulurlar ve Hollanda’nın Sosyal Devlet Sistemine ve ucuzluğuna imrenirlerdi.

Bugün Almanya Hollanda’dan daha ucuz !..

Dünyanın en pahalı ülkeler sıralamasında İsviçre birinci sırada gelirken Hollanda 15 sırada yer alıyor ( Mart 2020 verileri ). Hollanda ‘dan pahalı bildiğimiz Almanya ise 29. sırada yer alıyor. Demek ki Hollanda geçen yıllarda pahalı ülke olma yolunda Almanya’yı geçerek ilk ona girmeye aday bir ülke.

Beyaz yakalıların ülkesi Hollanda

Hollanda artık dar gelirli işçi ve emekli ülkesi değil. Hollanda ‘da var olan konut krizi ve yükselen konut kiraları artık normal bir ailenin ödeme gücünü aşmış bulunmakta.

Bugün Rotterdam ve Amsterdam da bir kiralık konut için istenen kira bedeli 1200 avro’dan baslıyarak 1500 avroy’u geçmekte.

Konut sorununun birden çok sebebi var. Hollanda’da 8 ile 9 milyon arasında konut bulunuyor. Aslında 17 milyon 600 bin Hollandalıya yeterli ama, bireysel özgür ve egoları güçlü vatandaşlardan 3 milyon 200 bininin yalnız yaşadığını düşünürsek, normalden daha fazla konuta gereksinim var.

Birde yeterli sayıda yeni konut yapılamayınca, var olan konut sorunun çözümsüz kronik bir hal aldı,

Akın akın bilgi göçü devam ediyor

Hollanda’nın Amsterdam. Eindhoven, Veldhoven ve Rotterdam gibi şehirlerine akın akın bilgi ve kalifiyeli çalışan iş ve istihdam akınına uğruyor. Çok iyi kazanç sağlayacak bu akademisyenlere ödeme yapacak güç var ama, normal Hollanda’lı göçmenin ikamet edeceği konuta sahip olamayacak.

Belki de, ileride bir konutu iki aile paylaşmak zorunda kalacak ve Hollanda Avrupa’nın İsviçresi olma yolunda koşarcasına ilerleyecek.

Fakirin ve fukaranın, sırtı kalın olmayanın Allah yardımcısı olsun.

Saygı ve Sevgilerimle.