Korona Pandemisi Hepimizi Mutsuz Ediyor !..


  • Kayıt: 04.12.2021 23:43:48 Güncelleme: 04.12.2021 23:43:48

Korona Pandemisi Hepimizi Mutsuz Ediyor !..

Nejat SUCU

Mutluluk kavramı çoğu zaman, o kişiye ait olup o anda çevre, aile, eğitim iş, sokak, şehir ve ülke ile bire bir alakalı sosyolojik kavram.

Yerküremizde yaşayan milyarlarca insan, bölge ve ülkeleri için “Mutluluk “lüks bir kavram.

Hsyatımızda mutluluğa giden yolda gerekli olan temel ihtiyaçlarımızın başında sağlıklı gıda, beslenme, kafamızı sokacağımız sıcak bir yuva ve tabii ki hayatımızı sürdürecek kadar kalıcı bir gelir önemlidir.

Bu temel gereksinimlerimiz karşılandıktan sonra, akla ilk gelenler arasında moda'ya uygun kıyafetler, kullandığımız ehliyetli araçlardan otomobil ve Bunu yanında özgür ve hür bir yaşamda gezmek, görmek, kış ve yaz tatili gündeme gelir.

Tabii ki Şair Orhan Veli Kanık’ın, Cımbızlı Şiirí’ndeki gibi; dünyada umursanmaz mutluluklar da vardır: 

Ne atom bombası
Ne Londra Konferansı
Bir elinde cımbız,
Bir elinde ayna;
Umurunda mı dünya

Sorun birden çok çeşitli

İnsan yaşantısında gerekli olan tüketim toplumuna giden yolda, tüketim metaları insanı kısmen mutlu olmasına katkısı olsa da mutluluk aslında hissedilmesi, görülmesi, anlatılması, yazılması ve yaşanması çok kolayda değildir. Var olan zenginlik her zaman insanı mutlu etmeye bilir.

Mutluluk soyut (Abstract) olup elle tutulur ve sıkı sıkıya sarılmak mümkün de değildir.

Bazen duyarız ve okuruz; “Elimdeki mutluluk parmaklarımın arasından akıp gitti, tutamadım ve kıymetini bilemedim diye “

Enflasyon (Milli para biriminin değer kaybı); Geldontwaarding / inflatie / deflatie) 

Tabiki mutsuz eder, Enflasyon, ekonomik olarak insanların günlük, aylık ve yıllık planlarını etkiler. Etkilenen insan karamsar ve gelecekten umutsuz olur, geleceğe umutsuz bakan insan da mutsuz olur.

Korona pandemisi mutsuz ediyor hepimzi!..

Korona pandemisinin üzerinden geçen 1,buçuk yılda bazı insanların iş ve iş yerlerini kaybetmesi gelir kaybına sebep oldu. Bunun yanın sosyal bir varlık olan insan, düzenli ilişki ve temassızlıktan da mutsuz oluyor. Dokunulmayan, sevilmeyen ve okşanmayan hayvanların bile erken öldükleri bilinmekte.

Korona ile mikrobun bulaşması, hasta olma ve yakınlarının yaşamlarını kaybetme korkusu insanı gerilimli, huzursuz,ruhsal sorunlarla birlikte mutsuz etmeye yeterde artar bile.

Mutsuzluğumuzdan mutlu olan var mıdır ?

Mutlaka Korona pandemsini daha çok zengin olmak için bulunmaz bir fırsat olduğunu düşünen ve milyarderlerin arttığı bir dönemle birlikte, başkalarının mutsuzluğundan nemalanan ve mutlu olan insanlarda vardır ve gelecekte de bulunacaktır.