Elektrikli Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular


  • Kayıt: 25.12.2021 11:26:55 Güncelleme: 02.01.2022 23:02:21

Elektrikli Araba Alırken Dikkat Edilmesi Gereken Konular

Furkan TURGUT

Hollanda’da sokağa çıktığımızda her geçen gün elektrikli araçların sayısının çoğaldığını görüyoruz. Son zamanlar da insanlar, giderek daha fazla elektrikli araba kullanmaya başladı. Bunun en büyük nedenlerinden biri, elektrikli araçların geleneksel araçlardan daha fazla çevre dostu bir seçenek oluşundandır.

Peki elektrikli araba alırken nelere dikkat etmelisiniz?

Aracın aküsü ne kadar büyük?

Araba aküsü ne kadar büyük olursa, onunla o kadar yol kat edebilirsiniz. Ayrıca, daha büyük bir akü tercih ettiğiniz anda tam olarak şarj edilmesinin genellikle daha uzun sürdüğünü bir elektrikli araba satın alırken de aklınızda bulundurmanız gereken konulardan biri.

Pilin şarj olma süresi

Özellikle düzenli olarak uzun mesafeler kat ediyorsanız, otomobilin hızla şarj olması için gereken süreyi görmekte fayda var. Bazı arabalar da hızlı şarj dolma süresi diğerlerinden farklı olabilir o yüzden elektrikli bir otomobil almayı düşündüğünüzde bunu da göz önüne almanız kaçınılmaz olmalı.

Elektrikli otomobilin fiyatı

Elektrikli bir araba satın almak, benzinle çalışan araçlardan çok daha maliyetlidir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise pillerin pahalı olmasıdır. Öte yandan, Hollanda’da 2025 yılına kadar yol vergisi (Wegenbelasting) ödemeyeceksiniz ve şu anda aracınızı elektrik ile şarj etmeniz benzin veya dizelden daha uygun olacaktır.

Sigorta konusunda ise elektrikli araçlar şu anda daha pahalıdır, bunun nedeni ise aracın ağırlığı ve yüksek satın alma fiyatındandır.