Hollanda Tarihinde ve Politik Lahey’de Bir İlk!..


  • Kayıt: 03.01.2022 00:00:56 Güncelleme: 03.01.2022 00:00:56

Hollanda Tarihinde ve Politik Lahey’de Bir İlk!..

Nejat SUCU

Uzun uzun deneme ve çalışmalardan sonra, Hollanda Koalisyon Kabinesi Rutte IV yine var olan koalisyon ortakları arasında anlaşmaya varmışlar ve sıra kabinenin Bakan ve Devlet bakanlarını belirlemeye gelmişti.

Hollanda tarihinde bir ilke imza atan Rutte 4 Kabinesi

Evet Hollanda’da, Türk göçmenlerin tarihinde ailesi veya kendisi Türkiye doğumlu Dilan Yeşilöz – Zegeruis (VVD ), Adalet ve güvenlikten sorumlu bakan olarak atanmış bulunmaktadır. Kendisi hala devrik koalisyonda Ekonomi ve İklim politikalarından sorumlu Devlet sekreteri olarak görev yapmakta.

Dilan Yeşilöz – Zegeruis daha önce Amsterdam Belediye Meclisi'nde VVD Partisi’nden Belediye Meclisi Üyeliği de yapmıştı.

Koalisyonun ikinci büyük ortağı D66 Partisi adına, Hükümette yer alacak ikinci isim ise bayan Günay Uslu. Kurumlarda yöneticilik ve danışmanlığının yanında, Amsterdam Üniversitesi’nde misafir araşma görevlisi olan Kültür tarihçisi bayan Günay Uslu, Rutte IV kabinesinde Kültür ve Medya’dan sorunlu Devlet bakanı ( Staatssecretaris ) olacak.

Hollanda tarihinde benim beklediğim bir ilki gerçekleştiren Hollanda yeni koalisyonunu kutlar ve kendilerine başarıları dileriz.

29 Bakan ve Devlet bakanından oluşan Mark Rutte Kabinesi, 10 Ocak’ta Hollanda Kraliyetinin Kralı Willem Alexander tarafından yemin edecekler ve Yeni Koalisyon hükümetinin Sarayda toplu resmiyle ( Op het Bordes ) birlikte göreve başlamış olacaklar. Daha sonraki günlerde Hollanda Temsilciler Meclisinde yeni koalisyon ve koalisyon programı tartışılarak Hollanda politik yaşamı kaldığı yerden devam edecek.

6 eski bakan ve devlet sekreterinin göreve devam edebildiği yeni hükümette, çok yeni dinamik, genç ve uzman bir kadronun olduğunu söyleyebiliriz.