GIETHOORN`DA TÜRKLERE IRKÇI DAVRANANLARA PİŞMANLIK NEDEN YAKIŞTI ?


  • Kayıt: 11.02.2022 14:01:03 Güncelleme: 11.02.2022 14:01:03

GIETHOORN`DA TÜRKLERE IRKÇI DAVRANANLARA PİŞMANLIK NEDEN YAKIŞTI ?

Ali Develioğlu

Hollanda`nın kuzeyinde, “Hollanda`nın Venedik`i` lakabını da taşıyan turist beldesi Giethoorn`da Yusuf adlı bir Türk genci ve annesi Hatice Yılmaz uzun süre ırkçı küfür ve hakaretlere uğruyor, evi bir kaç defa tahrip ediliyor!

İyi ki Zembla adlı TV programı geçen gün bu Türk aileye uzun süredir uygulanan ırkçı ayrımcı muameleye dikkat çekti. Olay bu sayede geniş kamuoyuna yansıyınca sorumlu gençlerden bazıları pişman olduklarını belirterek aileye çicek hediye etmiş ve özür dilemişler! Ne güzel bir gelişme!

Sık görülmüyor böyle durumlarda pişman olup özür diemek! Aferin bu özür dileyen Hollandalı gençlere, onlara YAKIŞAN da bu olmalı zaten! Neden YAKIŞAN?

13. yüzyıl sonları Anadolu`da Mevlana ve Yunus Emre, İtalya`da Dante`nin yıllarıydı. Roma`da papaların önderliğinde yürütülen haçlı seferleri sona doğru yaklaşıyordu. Hırıstiyan dünyası hızlı bir dağılma, muazzam ekonomik kriz ve büyük bir parçalanmışlık içindeydi. `Kara Ölüm` adlı dehşetli veba salgıni tüm Avrupa`yı sarsacak, nüfusun üçte birinin ölümüne neden olacaktı.

O dönemde papalar İtalya ve çevresinde halk üzerinde müthiş bir baskıya yöneldiler, kendileri zengin ve dejenere bir yaşam içine sürüklenirken, insanlar faklı inançlarından dolayı yakılmaya başlandı. O sıralarda Hıristiyanlık dini içinden bir sürü protesto akımı çıktı, bunlardan birisi de `Flagellant` adını alan kendini sokaklarda kamçılayarak günah çıkarmaya çalışan ve asıl Hırıstiyanlığın böyle olması gerektiğini iddia eden, Papaya tepkili yoksul gruplardı! Bunlar gezginciydiler, Avrupa`nın çeşitli şehirlerini dolaşıyor, ayinler yapıyorlardı.

Papalar bunlardan rahatsız oldular, kendi düzenlerini tehdid edebileceklerinden korktular. Ve bunlardan bir kısmı bu yüzden İtalya`dan kaçarak kuzeye göç etmek zorunda kaldı.

İşte bu göç edenler, bugünlerde Giethoorn`da bir Turk kadını ve oğlunu “ Kahrolası Türk, defol ülkene” gibi küfürlerle rahatsız edenlerin atalarıydı!

O zamanki Utrecht piskoposunun verdiği izinle , o yüzyılda berbat bir bataklık olan Giethoorn`a yerleşmiş olan “İtalyan çingeneleri”ydi!

Ama bugün ırkçılık yapan bu gençler 700 yıl önceki bu atalarını ya bilmiyor, ya da unutmuşlardı!

Bilseler de bilmeseler de, özür dileyerek kendilerine en yakışanı yaptılar.