“DÜN GECE HİÇ UYUYAMADIM”!


  • Kayıt: 01.04.2022 18:17:49 Güncelleme: 01.04.2022 18:17:49

“DÜN GECE HİÇ UYUYAMADIM”!

Ali Develioglu

Böyle diyor 12 yaşındaki Alyssa , okuma ödülünü doçentin elinden alırken! Rotterdam`da çocuklar için yılın okuma yarışması Leeskoning programındayız. Dün de Den Haag Schilderswijk kütüphanesinde organize etmiştik.

“Ama çok iyi hazırlanmışsın Alyssa, gayet akıcı ve rahatlıkla sundun romandan seçtiğin bölümleri.” diye gülerek övüyor onu, misafir yazar Thijs Goverde. Alyssa Afrika kökenli, Kaapverdie adalarından göçme bir ailenin cıvıl cıvıl neşeli kızı, bugün çoğu çocuk gibi o da sevinçli. Salonda çocuklar ve bazılarının anne babası bulunuyor, çocukların çoğu aylardır Leeskoning adlı göçmen çocuklarına yönelik okuma, edebiyat ve kültür programımızı takip etti.

Hatta Alyssa 4 yıldır takip etti. Öyle gelişti ki! Ana babasının ülkesi Gine Bissau ve Kaapverdie adaları dünyanın en fakir ülkeleri arasında, ama Amilcar Cabral gibi Atatürk`ü örnek almış bir lider geçmişine sahip. Sömürgeciler 1973 yılında ne yazık ki Amilcar Cabral`ı katletmişler, ama ardında bağımsız olgun bir halk bırakmış.

İkincilik ödülünü 10 yaşındaki Aya Edrissi adlı Faslı kızımız, üçüncülük ödülünü ise 12 yaşındaki Suriyeli Arwa Kalaji adlı kızımız aldı bu yıl. Evet, kız çocukları okuma ve edebiyatta daha mı başarılı oluyor acaba! Bilemiyoruz, 2 yıl önce Mustafa Büyükşalvarcı isimli Türk çocuğumuz birinci olmuştu! Zaten çocuklarımızın çoğunluğu aslında Türk ve Faslı, ama her mlilliyetten çocuk var, az da olsa Hollandalı da… Centrale Bibliotheek binasındaki programımız hafta sonları gerçekleşiyor.

Programa renk katan tanınmış çocuk kitabı yazarları ise şöyleydi: Thijs Goverde, Wilma Degeling ve Marco Kunst. Sağolsun değerli müzisyen Semih Arıkan çocuk öğrencileriyle birlikte gelerek müziğiyle daha da renklendirdi.

Alyssa, Hollanda`nın en tanınmış çocuk filmlerinin ve TV filmlerinin yazarı Jacques Vriens`in `Pleingeheimen` adlı meşhur çocuk romanından bölüm okumuştu. Aslında 3 yıl önce yazar Jacques Vriens bizzat kendisi de programımıza katılmış ve o sıralar 9 yaşında olan Alyssa ile tanışmış, fotoraf bile çektirmişti.

Ve Alyssa, sadece ödül değil, sevgili yazarından da manevi bir ödül alınca sevinci ikiye katlandı! Yazar Jacques Vriens Alyssa`nın ödül aldığını ve fotorafını medyada görünce hemen mesaj göndermiş, mesajında “HOERA VOOR LEESKONINGIN ALYSSA!” , yani `yaşasın` diye yazmıştı. Böylece mutlu çocuklarla dolu güzel bir günü daha ardımızda bıraktık.