Kısır Döngü İçinde Lobicilik Faaliyetlerimiz !..


  • Kayıt: 12.05.2022 09:09:39 Güncelleme: 12.05.2022 09:09:39

Kısır Döngü İçinde Lobicilik Faaliyetlerimiz !..

Nejat Sucu

Evet geçen yıllarda ben kolay olanı, yani geçmişte yapılamayan ve gelecekte yapılması gerek lobi faaliyetlerini anlatmaya çalıştım. Evet lobicilik faaliyetleri yürütmek için gerçekten eğitim, kadro ve kaynak desteği gerekli.

Birbirimize bakmaktan çevremizi göremiyoruz. Birilerinin bir faaliyet yapmasından ve lobiciliğe aday olmasından ve dile getirilmesinden de rahatsız bir toplumsal sürecin içinde bulunuyoruz.

Gelecek yıllarda, Muhafazakâr sivil toplum hareketi kendi iç çekişmeleri ve kavgaları ile zamanı geçireceğe benziyor. Zaten Muhafazakâr Yönetimle ellerindeki var olan kredileri kullanmadan tükettiler ve bitirdiler. Toplumsal gelecek için yeni misyonların ve vizyonların net ve açık bir şekilde yok ve bunun bir şekilde belirlenmesi gerekir.

Yanlış anlaşılma !

Aslında Lobi faaliyetlerimizi sadece Türkiye için yapılması gerektiğine inananlar olarak, Hollanda'da Türk göçmen toplumu içinde lobi faaliyetlerimizin gerekli olduğuna inanıyorum. Güçlü Hollanda Türk toplumunda değerli, artı değeri olan güçlü Türkiye ilişkileri oluşur ve devam eder.

Çalışmalarımız yüzde 80 Türkiye’ye yönelik.

Evet, birçok vakıf, dernek ve federasyonların çalışmalarının yüzde 80 ‘i Türkçe ve Türkiye'ye yönelik. Genelde vakıflar ve onların faaliyetleri politize edilmiş ve partizanlarmış olmaları bütün toplumu temsili edemedikleri gibi Hollanda kurum ve kuruluşları ve Hollanda Devlet erkanı da mesafeli durmakta.

Hollanda’da yaşam, gelecek, gençlik, kadın olmak, organ ve doku nakli, politik seçimler ve çalışmalar yaşlılık, bakım ve Hollanda’ya göçün gelecek 10 yılı üzerine çeşitli faaliyetlerin olması gerekir. Gelecek, Hollanda toplumuna yönelik faaliyetler yüzde 80 ( Thuisland ) ve Türkiye’ye yönelik faaliyetler ise yüzde 20 ( Moederland ) olmasına çalışmak gerekir.

Gelecekte artan refah payımızı iki katına çıkarmak ve 2 sefer model kazanç sağlayan orta toplumsal katmanları artırmak gerek. O zaman geleceği olan, bir kurum ve vakıf devredebiliriz gelecek nesiller için sürekli ve kalıcı olacaktır.

Ayrışma ve verimlilik

Ayrılan yollardan sonra samimi ve yeni lobicilik faaliyetleri için uzmanlaşmaya ve kabule giden yolda gerçekten verimli ve yararlı lobicilik faaliyetlerini göreceğiz.

Daha sonra uzmanlaşan ve çekirdek bir kadronun oluşmasından sonra, var olan ve eğitimli kadronun ekip, büro ve yaşam giderlerinin kesinlikle desteklenmesi gerekir. Uzman ve eğitimli lobicilerin bu hizmeti gönüllü temelde yapmalarını beklemek, biraz hayalcilik olur.

Lobicilik kendine göre bilgi, beceri ve uzmanlık isteyen bir iştir. Lobicilik eğitim ve ek kurslarla desteklenmeli ve bu lobicilik faaliyetini yürüten uzman insanların bunu bir meslek olarak yapmaları da önemlidir.

Gelecek, lobicilik, yaşanan ülke Hollanda, Türkiye ile vatan, aile, toprak ve yaşam bağlarımız. İki ülke arasında çifte bağlılık ( Loyaliteit ) ve çift yaşam, vatandaşlık, hangi ülke birinci derecede anavatan gibi cevabını düşünmediğimiz bir lobicilik bugün.

Lobicilik faaliyetleri ile , hükümetlerin politikaları karşılaştığında her zaman gerekli olan destek ve lobicilik faaliyetlerini yürütecek aydın, olumlu ve sosyal güçleri o politikaları yanında görememekteyiz.

Politik lobicilikte bir uzlaşma kültürünün olması (kompromissen) gözü gören körlükten çok, mantıklı ve akıllı cevabın bulanabileceği bir temsilin olması gerekir.

Gelecek üzerine biraz düşünmek de gerek. Gelin hep birlikte ortak çalışmanın ürünü ve meyvesini ortaya koyalım. Sevgilerimle