Kutsal İnek’ten, Süt ve Bal Ülkesi Hollanda’ya


  • Kayıt: 04.07.2022 14:33:41 Güncelleme: 04.07.2022 14:33:41

Kutsal İnek’ten, Süt ve Bal Ülkesi Hollanda’ya

Nejat SUCU

2021 yılında Hollanda’nın tarım ürünleri İhracatı 104,7 milyar avro. Bataklıktan verimli tarım ülkesi Hollanda’ya …

2021 yılında Hollanda geçen yıllarda olduğu gibi, yeniden tarım ürünleri ihracatında yeni bir rekora imza atmış bulunmakta. 2020 yılına göre ihracatta artış 9 milyar avro olarak gerçekleşmiş ve yüzde 9,4’lük bir artışla toplam ihracat Hollanda tarihinde ilk olarak 104,7 milyar avroya ulaşmış bulunmaktadır.

Tarım ürünlerindeki ihracatın 74,7 milyarı kendi ürünleri olup, geri kalan 29 milyarlık kısmı yurtdışı kaynaklı olarak Wageningen Ziraat Üniversitesi ve Hollanda Merkezi İstatistik Büro’su (CBS ) tarafından tespit edilmiş bulunmaktadır.

Tarım ürünleri ihracatından Hollanda’nın mili gelire dahil kazancı 42,1 avroyu bulmaktadır. İhracatın en fazla olduğu ülke 26 milyar avro ile Almanya başı çekmekte ve onu 12,5 milyar avro ile Belçika’yı Faransa takip etmektedir.

Hollanda tarım ürünleri üretiminde ve 104,7 milyar dolarlık ihracatıyla dünya ikincisi. 

Geçen Eylül ayında Elma bahçelerinin yanından geçerken, o olgunlaşan Elma ve bahçeyi yeniden düşündüm.

Bir yanda Elma bahçeleri, boyu 3 metreye ulaşan Mısır tarlaları diğer yanda boylu boyunca akan İJssel Irmaĝi, süt veren inekler, çiftlik sahiplerinin yetiştirdiĝi küçük çaptada olsa Arı kovanları, bal üretimi ve satışı. O güzel güneşli havada, çalışkan Bal arılarıda sahipleri için vızır vızır gelip gidiyorlardı.

Hollanda‘nin ünlü bir sözü “ Süt ve ve Bal Ülkesi / Het land van melk en honing ) “diye . belliki bana göre bu olsa gerek. Yalnız, bu söz Hollanda’da yan gelip yatmak ve bol bol yemek ve içmek anlamında da kullanılmakta.

Ben çalışarak ulaşılan zenginliĝi ve verimi yazmaya çalışıyorum.

Elma hasılatı bu yıl geçen yıllara göre yüzde 17 fazla oldu. Elma bahçesine baktıĝimiz zaman taban seviyesi, 2 metre aşağıya çekilmiş, Hemen hemen İjssel Irmaĝi ile aynı seviyede.

Tarım ve teknoloji en yüksek ürünü alabilmek için kol kola birlikte çalışıyorlar. Bunu 4 yıl önce Rijssen’da ziyaret ettiğim Tarım fuarında görmek mümkündü. Eski Konya il sınırları kadar büyük olan Hollanda’nın neler ve neler yapabildiğini ve bunun ancak gerçek ilim, bilim ve çok çok çalışmakla olabildiğini biliyoruz.

Neden bizde de olmasın?

Sevgi ve saygılarımla