Yaşamda Dengeyi Aramak ve Bulmak


  • Kayıt: 30.09.2022 08:57:34 Güncelleme: 30.09.2022 08:57:34

Yaşamda Dengeyi Aramak ve Bulmak

Nejat SUCU

Yaşamda her zaman kendimize göre, günlük, aylık, yıllık ve belli ki bir ömür boyu yaşamın balansını, dengelerimizi aramakla geçti ve geçmekte. Hollandaca anlamına baktığım zaman doğru ve güzel birden fazla sözcük bulmak mümkün.

“Evenwicht .evenwichtigheid, harmonie, stabiliteitbalans, gelijkheid, overeenstemming “ İngilizce’de bu konuda epeyce zengin “balance, equilibrium, poise, harmonie, harmony. Türkçemizde birden çok dilden etkilenen dil. Türkçemize baktığımız zaman birleşik kelimeler :

Denge fiyatı, denge kalası, denge taşı, iç denge, kararlı denge, kararsız denge, toplumsal denge, arz talep dengesi, borçluluk dengesi, bütçe dengesi, elektrolit dengesi, ışınım dengesi, sahne dengesi

Nasıl Elma’yı Armut ile kıyaslamak mümkün değilse, birbirimizin dengelerini kıyaslamak ta mümkün değildir. Yaşanan çevre şehir, dinamikler ve ülke var olan dengelerimizin üzerinde çok etkileri vardır. Doğduğum ve büyüdüğüm topraklarda yaşantımız devam etmiş olsaydı, kesinlikle yaşam dengelerimizde farklı olacaktı.

10 üzerinden 10‘luk bir öğrenci olmak?

Öğrencilik yıllarında ve sonraki yaşamımda Hollanda’da hiçbir zaman 10’lük hedeflerim olmadı. Her uğraşımda ilk hedefim yeterli olan 6’ya sahip olmak için mücadele ettim, çalıştım, çalıştım ve çalışmaktayım.

Yaşamda 6 ‘dan sonar 7, 8 ve 9’a sahip olduğunuz zaman değme gitsin keyfinize. Hedefim ve istediğim 6 idi ama sekizlik bir sonuç ve ürün alabilmek ne kadar insanı mutlu edebileceğini her zaman hissettim ve tecrübesine sahip oldum. O zaman mutsuz olmak için bir nedeniniz ve hedefinizde yoktur. En düşük beklentilerden en güzel ve başarılı sonuçlar almak beni ve sizleri de mutlu eder.

Aranan olmak.
İnsan doğuştan itibaren arayan, ögrenen ve gelişendir. Bir yaşam boyunca üreten ve ürettikleriyle kendisini ve çevresini mutlu eden bir birey olmak ve yaşama bazen siyah ve bazen de renkli gözlüklerle bakabilmek ne güzel.

Her dönemde, bir işin bitiminin ardından, geçmişe takılmadan, bakmadan yeniden “ Yelkenleri denize açabilmek “ne güzel. Var olan bilgi, tecrübenle ve yeniden istenmek ve toplumsal duyarlı insanı olabilmek ne güzel bir yaşam sevinci ve aşkıdır dostlar. Tüm güzellikler sizlerin olması dileğimle.