Bulunamayan Hollanda – Müslüman - Türk Toplumu Lideri….


  • Kayıt: 30.09.2022 09:07:50 Güncelleme: 30.09.2022 09:07:50

Bulunamayan Hollanda – Müslüman - Türk Toplumu Lideri….

Nejat Mustafa Sucu

“ Een optimist riskeert verlies, een pessimist verspeelt de kans op winst. ““Bir iyimser kaybetme riskine sahip iken, bir karamsar kazanma şansını kaybeder “.Türk Hollanda toplumunun uzun yılların karamsar ruh halinden kurtulması gerekiyor, kendine yakışır toplumsal liderlerini bulabilmesi için. Her şehirde ve bölgede bulunabilse iyi olur ama elde var olan kaliteli malzemede çok fazla değil.

En önemli olması gereken temel dinamikler...! 

Türk toplumunun üyelerini yüzlerce, bazen de binlercesini bir arada görmemiz olanaklı. Önemli olan sayıda değil ( nicelik) önemli olan sahip olunan yetki, makam ve toplumsal temsili güçteki kalitededir ( nitelik ).

Beraberlik ve birlik. Yanılmışım. Uzun yıllardır beraberlik ve birliğimizin olduğunu zannettik. Aslında aynı veya birbirine yakın değerleri/nitelikleri içeren bir bütünlüğe sahip bir Hollanda Türk göçmen toplumu hiç olmadı. Belli ki hepimiz de bir kader birliği vardır. Var olan kader birliğimiz, var olan göçmenlik olgusu ve gerçeği birbirimize bağlayan ortak değer olarak ortaya çıkmakta.

Türkiye’den getirilen...! 

Türkiye’den getirilen ortak değerlerin, kültürün ve inançlarımızın yanında, kendi iç ( input) ve dış (output ) farklılıklarımız vardı. Belirleyici olan Hollanda kültürü,

( dominant ) bireye ve gruplara ya kabul et ya da dışarıda kal politikaları son 20 yılda değer buldu.

Türk göçmen toplumunda kriz...! 

Aslında, bir vücutta ikili değerlere sahip olan toplum, kendi liderini bulabilmişte değil. Ne aradığını ne istediğini ve elde olanla yetinmesini öğrenmeyen bir nesille lider olma, ilgi ve değer bulmada o kadar kolay değil.

Yeniden konuşmak gerek.

Ayak üstü, yol güzergâhında, iftar yemeklerinde ve toplumun bir arada olduğu düğün ve derneklerde konuşmak ve belirli bir çözüme giden yolu bulmak yerine kafalarımızı daha da çok karıştıran bilgi ve fikir kargaşalığı oluşturmaktan öteye gidemiyoruz.

O zaman ne yapmak gerek...! 

Düzenli bir şekilde, organizeli ve koordineli bir “Konuşma grubu/ fikir kulüpleri oluşturmak gerek. Geç kaldığımızı düşünsek de başlanan bir çalışma hiçbir zaman geç değildir, Yakın bir zamanda görüşmek dileğimle.