Hollanda’da Unutulan, Kimsesiz, Yalnız ve Fakir Türk Yaşlıları


  • Kayıt: 18.11.2022 10:30:19 Güncelleme: 18.11.2022 10:30:19

Hollanda’da Unutulan, Kimsesiz, Yalnız ve Fakir Türk Yaşlıları

Nejat SUCU

Hollanda’ya gelen ilk ve ikinci neslin belirli bir kısmı Emeklilik yaşına (65-67) geldiklerinde Hollanda’da tam olmamakla (50 yıl) birlikte Emekli aylığı olan AOW ödeneğini alıyorlar. Bunun yanında çalışanların işverenlerden Emekli sandıklarından (Pensioenfondsen) aldıkları cüzü bir miktarda ödeneklerde var. Tam Emekli yılları olan (verzekerde tijdvakken) 50 yıl doldurmadıkları için, Hollanda Emekli aylığından yüzde yüz alamıyorlar.

Üvey evlat muamelesi mi? 

Hollanda Sosyal İşler ve ve Çalışma Bakanı van Gennip Hollanda Temsilciler Meclisine (Tweede Kamer) göndermiş bulunduğu bildirgede; Hollanda Krallığı’nın parçası Suriname’nın bağımsızlığı öncesi (25 Kasım 1975) Hollanda’ya yerleşenlere bir seferlik maddi destek sağlanmasının araştırılacağını bildirmiş bulunmaktadır.

Neden Türk yaşlıları hep unutulur?

Waarom kabinet onderzoek niet eenmalige AOW tegemoetkoming voor Turkse ouderen in Nederland?

Neden var olan yerel, bölgesel, ülkesel ve Avrupa politik temsilcilerimiz ve Hollanda Türk Sivil Toplum Kuruluşları ve temsili bu konularda duyarlı ve zamana uygun aktüel gündem yaratamazlar?

1960 yıllarının başından itibaren Hollanda’ya yerleşmeye başlayan göçmen ve misafir Türklerin fakirlik, yokluk, yalnızlık ve çaresizlik içinde yaşamlarını kendileri gündem yaratmakta ve temsilcileri ise gözden ve gönülden uzak yaşamakta ve siyaset yapmaktalar.

Bu Korona ve Enerji krizinde milyarları dağıtan Hollanda hükümeti, bu konuda gerekli olan en faza 50 milyon avro ile göçmenlerin geçen 20 yılın gelir kaybını karşılayarak, yaşanan geçim darlıklarına merhem olur.

Biz yine , yeniden sizleri hatırlamamız bir vatandaşlık ve bir vefa borcumuz diyerek var olabilecek gündeme katkı sağlayabilirsek ne mutlu bizlere.

Sevgilerimle.