Amsterdam’da Kasasız, Parasız ve Avro’suz Alışveriş Marketi Açıldı


  • Kayıt: 30.01.2023 10:26:18 Güncelleme: 30.01.2023 10:45:59

Amsterdam’da Kasasız, Parasız ve Avro’suz Alışveriş Marketi Açıldı

Nejat SUCU

Hollanda’nın başkenti Amsterdam'da geçim darlığı çeken aileler en temel gıda gereksinimlerini karşılamakta zorlanmaktalar.

Bunun yanında var olan konut, barınma, fakirlik, bağımlılık ve ruhsal sorunlara çözüm arayan onlarca yerel ve ülkesel vakıflar, çalışma grupları, dernekler ve federasyonlar bulunmakta.

Bunlardan birisi girişimci Abdülhamid İdrissi ve içinde bulunduğu girişimci grup belirli bir ücret ödemeden ailelerin alışveriş yapacakları bir Süper Market’in kapılarına açtılar. Abdulhamit Idrissi daha önceki dönemde öğrenciler için ders çalışma mekanlarını (Studieplakken) faaliyet geçirmekle bilinmekte.

Alışveriş yapabilmek için yaşam Koçu'ndan (Lifecoach) desteği ve rehberliği kabul etme şartı var. 8 ay içinde aile ve bireylere eğitim, iş bulmadan, sağlıktan, zaman değerlendirme ve bağımlılık gibi konu ve sorunlarda yardım ve destek sunulmakta.

Amsterdam'ın Batı semtinde (Nieuw – West) ikamet eden toplam 80 aile bu destekten faydalanmaklar. Var olan Süper Marketin giderlerini yardım kurumları, esnaflar, vakıflar ve Hollanda genelinde ticari faaliyet gösteren market zincirleri karşılamaktadır.

Ya Hollanda – Müslüman – Türk toplumu?

Aslında olmayanı, fakirliği, yoksulluğu, olmayanı çokta koşuşan bir toplum değiliz (Tabular) Genelde çözümlerin, geçim darlığımıza ve ay sonunu getirememe sorununa Hollanda’da yerel yönetimler olan belediyelerden ve Hollanda hükümetinin var olan ödenek ve kazançların artırılmasını diler ve talep ederiz

Bize bir şey yok mu?

Bu soru bizim aylıklarda bir artış yok mu anlamına gelmekte. Okunan ve bilinen ödenekler1 Ocak 2023'den itibaren yüzde 10,15 oranında yükselmesi beklenmekteydi. Bugünlere Banka hesaplarına yatan ödeneklerden AOW’de gördüğüm kadarıyla ödenen ödeneğin yüzde 10,15 olmadığını gördük

Expert – meeting organize etmek 

Türklerin fakirlik ve yalnızlık sorununa katkı sağlayacak, 250 camii, mescit, tüm Türk sivil toplum örgütlerinin ve federasyonlarının katılacağı sorunu tespit eden ve geleceğe yönelik çözümler üretecek bir çalıştay organize etmek gerek.

Camilerimiz ve mescitlerimiz Hollanda ‘da yaşayan toplumun çatı inanç ve sosyal organizeleridir. Türk toplumu 60 yıldır, izine gitmedi, çocuğuna harçlık vermedi en büyük katkıyı yaparak kendi organizelerinin oluşumunu ve ayakta kalmasını sağladı. Var olan organize ve güçlü temsil yapılacak giderlerini zamanla daha fazlasından geri döneceği kesindir. O zaman bizlerde o kurum ve kurumun samimiyetine ve toplumsal sorunlarda “Ellerini taşın altına koyduklarını“ görür ve onlara da inanırız.

Bu arada Amsterdam bedava, para ödenmeden alışveriş haberini okuyunca Orhan Veli Kanık'ın

Bedava şiiri aklıma geldi;

Bedava

Bedava yaşıyoruz, bedava;

Hava bedava, bulut bedava;

Dere tepe bedava;

Yağmur çamur bedava;

Otomobillerin dışı,

Sinemaların kapısı,

Camekanlar bedava;

Peynir ekmek değil ama

Acı su bedava;

Kelle fiyatına hürriyet,

Esirlik bedava;

Bedava yaşıyoruz, bedava.

Saygı ve sevgilerimle hoş ve güzel kalın..