Korona dönemi vergi borcu için geri ödeme planında daha fazla esneklik


  • Kayıt: 11.02.2023 15:21:47 Güncelleme: 11.02.2023 15:21:47

Korona dönemi vergi borcu için geri ödeme planında daha fazla esneklik

Niyazi Kocabaş

Hükümet, korona sırasında vergi borcu biriktiren şirketler için mevcut ödeme planını gevşetmek istiyor. Bu sayede esasen başarılı şirketlerin vergi borcunu öderken yaşadıkları sorunlar karşılanabilir. Bu, Dışişleri Bakanı Van Rij'in istişaresi ve iş örgütleriyle yapılan görüşmeler sonucunda Temsilciler Meclisi'ne gönderdiği bir mektupta belirtiliyor.

Girişimciler, korona destek paketinin bir parçası olarak korona krizi sırasında vergi ödemelerinin geçici olarak ertelenmesini sağladı.

Nisan ayından bu yana destek paketi sona erdi ve 1 Ekim 2022'den itibaren girişimcilerin biriken bu vergi borcunu geri ödemek için beş yılı var. Şu anda, 279.000 girişimcinin hala 21 milyar avroluk ödenmemiş bir vergi borcu var. Toplamda, yaklaşık 400.000 girişimci geçici ertelemeden yararlandı. Bu vergi ertelemesinden yararlanan girişimcilerin bir kısmı borcunu kısmen veya tamamen ödemiş durumda. Sonuç olarak, 47 milyar avroluk orjinal tutarın yarısından fazlası zaten geri ödendi.

Hükümet, esasen başarılı şirketlere geri ödemede daha fazla esneklik sunmak için iki olasılık görüyor. Bu, çeyrek başına aylık tutarları ödeyerek ve mevcut ödeme planında arızi bir ödeme kesintisi sağlayarak yapılabilir. Bu, örneğin, mevsimsel etkiler nedeniyle güçlü bir şekilde dalgalanan bir ciroya sahip şirketler için yardımcı olabilir.

Hükümet, vergi ödemelerinin geçici olarak ertelenmesi gibi mali korona önlemlerinin daha da uzatılmasını istemiyor.

Geçen baharda hükümet, ekonomik ve bütçesel nedenlerden dolayı gelecekte genel korona desteği sunmak istemediğini açıkladı. Bununla birlikte, hükümet son zamanlarda girişimcilerin geri ödeme yaparken, bir internet danışmanlığı ve etkilenen sektörlerle yapılan görüşmeler yoluyla hala hangi sorunları yaşadıklarını haritalandırdı. Hükümet, bazıları düşmüş olan girişimcilerin yaşadığı sorunları karşılayabilmek için çeşitli seçeneklere baktı.

Ödeme planının gevşetilmesi, böyle bir önlem almaya ihtiyaç duymayan şirketlerin de bundan yararlanma riskine sahiptir. Bunu önlemek için, girişimciler geri ödeme sorunlarını gösteren yazılı bir talep sunmalıdır. Girişimciler de bu seçeneği ancak yeni ortaya çıkan yükümlülükler yerine getirildiğinde kullanabilirler.

Buna ek olarak, Vergi ve Gümrük İdaresi, 1 Ekim 2023 tarihine kadar iyileştirme anlaşmalarında daha düşük bir iyileştirme tutarını kabul edecektir.

Yeniden yapılanma politikasının bir parçası olarak, TVL ve NOW borçları artık bir iyileştirme anlaşmasının sonuçlandırılmasında bir engel değildir. Yeniden yapılanma anlaşmasında, girişimci alacaklılarıyla şirketin borçlarının bir kısmının iptal edileceğini kabul eder. Bununla birlikte, hükümet başarılı şirketleri özünde desteklemek ve bir iyileştirme anlaşması şansını artırmak istiyor.