Sosyal Geçim Yardımı ve Hasta Olan Sosyal Güvenlik Devleti


  • Kayıt: 05.03.2023 23:22:23 Güncelleme: 05.03.2023 23:22:23

Sosyal Geçim Yardımı ve Hasta Olan Sosyal Güvenlik Devleti

Nejat Sucu

Geçmiş yılların var olan bolluk ve refahı, Neoliberal ekonomik ve sosyal devlet sistemi ile en asgari düzeye inerek, devlet kurumları ile Hollanda vatandaşlarının güvensizlik temeline oturan bir vatandaş devlet ilişkisi oluştu.

Oyunu kuran ve bozan Sosyal – Liberal – Gelenekçi Rutte koalisyonu, bozulan insanı ve hümanist ilişkileri yeni vatandaşın güvenini kazanmak için birden çok tedbirler alarak yasal düzenlemelere gitmekte ikke, ikke en de rest kan stikke (Ben, ben yine ben, alta kalanın canı çıksın ) politikaları var olan toplumsal ilişkileri belirler oldu. Bencil ve egoları güçlü Hollanda toplumu yapılan yanlış politikaların ve var olan adalet, devlet güven ve ortak paylaşım kültürünü arar oldu

Nerde o 1980 yıllar

Hollanda nüfusu daha küçük ve Hollanda yerel, bölgesel ve ülkesel yönetimleri daha sosyal ve göçmenlerin Hollanda’ya bir an önce katılımları, uyumları, asimilasyonları konusunda harikulade samimi bir çaba gösteren Hippi, sosyal, Sosyalist ve Komünist bir Hollanda göçmen sevenlerimiz vardı.

Zamanları bol, yabancılarla birlikte olmaktan hezaren bir sosyal, anti Amerikancı, Anti Atom enerji karşıtı, Sosyalist Latin Amerika rejimleri ve Şili’de Pinoşet rejimine karşı olan bir Hollanda sosyal yaşamın omurgası diyebileceğimiz bir sosyo pasifist gruplar vardı.

Zamanları da çok, paraya pula önem vermiyorlar, evlenme, kariyer, pahalı evlerde oturma gibi kompleksleri yoktu. Genelde grup halinde komün yaşamı, gazete ve kitap okuyan bir entel sosyal gençlik.

Türkiye coğrafyasını, Türk, Avşar, Türkmen Çerkez ve Bektaşi kültürünü iyi bilen, Türkiye’den İran Afganistan, Pakistan ve Hindistan'a kadar kültür turlarına katılan soyları bitmiş ve tükenmek üzere diyebileceğimiz 1960 – 1975 yılları arasındaki yıllarda doğan hippi gençler.

Aynı zamanda yabancı dostu, hep birlikte yaşamaktan haz alan Türk misafir işçilerin faaliyetlerine destek veren, gerekirse Bakanlığa mektup yazan ve de gerekirse kol kola bizlerle birlikte yürüyen göçmen dostu sosyal yaşamın tadı ve tuzu özlemle aradığımız Hollandalılar.

Bunlar aynı zamanda pasifist, askerlik görevinde zorunluda olsa reddediyorlar onu yerine 2 sene boyunca bir yabacı göçmenlerin derneklerinde sosyal danışmanlık görevi de yapıyorlar

Ya şimdi, sanki Demir perde ülkesi ?

Son yıllarda belediyeden başlayan nüfus kayıt işlemleri ile var olan kontrol sistemini görünce bir an o eski “Demir perde ülkesi “ Bulgaristan'da olduğumu hatırladım. Ya o bilgi çağı ve bilgisayarın fakirlere hizmetten çok onu üreten efendilerine ve devleti yöneten aristokratların ve oligarşinin kontrol sistemini kalıcı ve sağlam olmasını sağlayan bir araç hâline geldiğini de gözledik.

Yasalarla, Bilgi bankalarının birbirlerine bağlanmasını sağlayan, “Koppelingswet”ile başlayan süreç “vatandaş ile devlet kurumları arasına buz dağları girdi. Tabii bu buz dağlarının erimesi ve güzel hoş edalı ve neşeli baharın gelmesine bir epeyce zaman olacak. Hoşça kalın.