Hollanda Seçmeni Koalisyon Hükümetinin Politik Kararlarını Sorguluyor


  • Kayıt: 19.03.2023 19:16:27 Güncelleme: 19.03.2023 19:16:27

Hollanda Seçmeni Koalisyon Hükümetinin Politik Kararlarını Sorguluyor

Nejat Sucu

15 Mart 2023 tarihinde 12 Eyalet te düzenlenen Bölge İl Genel Meclisleri yönetim kurulları seçimlerin yaptık. Bu seçimlerin en gözdesi Hollanda burnu çiçeğindeki tepki partisi, Hollanda Temsilciler Meclisi’nde 1 üye ile temsilciler Meclisinde temsil edilen “Köylü Halk Hareketi / DeBoerBurgerBeweging ) BBB zaferi ile sonuçlandı.

BBB Overijssel eyaletinde yüzde 31,3 oranında oy alırken, diğer 11 Eyalette birinci parti olarak çıkmasını bildi. Hollanda Senatosu’nda 75 üyenin 16 ‘sını kendi BBB üyelerinden oluşması beklenmekte. Yine 21 Bölge Su İdareleri

(Waterschappen) seçimlerine de katılan BBB, Waterschappen günlük yönetim kurullarında (Dagelijks bestuur ) büyük bir temsil hakkına sahip olması da beklenmekte. Günlük yönetimlerde yer alması kaçınılmaz gözüküyor. Her geçen gün başarı grafiğini yükselten, Hollanda Temsilciler Meclisi’nde 6 milletvekili ile temsil edilen ve 12 Eyalette temsili sayısını artıran parti ise Hollanda Hayvanlar Partisi ( Partij voor de Dieren). 

Bunun yanında DENK

Hollanda genelinde geçen yılların toplumda yarattığı temsili gerekliliği sürekli devam edeceğini düşünen, sözüm dışarı, göçmenlerin oylarını “Çantada keklik” zanneden politik hareket DENK, seçmene katılım ve tercih heyecanını vermediği için Türk ve Faslı seçmen evde kalarak bilgisiz, ilgisiz ve gereksiz kaldı. Tabii bu arada Hollanda’da göçmen seçmeni çok çok ilgilendiren olağanüstü hal, sosyal, toplumsal ve politik bir gelişmede yoktu ufukta.

Birde Türkiye'mizde yaşanan 100 yılın en büyük deprem felaketi girince seçmen evde kaldı.

Şehirsel örgütlenmesini tamamlamayan ve biz bütün bölgelerde varız diyerek toplumsal katılım heyecanını sunamayan, Sonbaharını yaşadığı bu günlerde Kış aylarına yaklaşması kaçınılmaz gözüküyor.

Seçmen hükümetin politikalarını neden cezalandırdı?

Uzun süredir Hollanda Koalisyon hükümeti Karbon ve Azot oksit emisyonunun (stikstof) oranının uluslararası anlaşmalara (İklim sözleşmesi Paris / Klimaatakkoord Parijs) uygun ve Hollanda'nın gelecekte doğal dengeleri ile yaşanabilir bir ülke olmasını istemektedir.

Hükümet son aldığı politik kararla, Doğal milli park bölgelerindeki bulunan (Natuurgebieden) köylülerin faaliyetlerine son verilmesi konusunda kesin, zor veKöylünün geleceğini etkileyen, toplu itaatsizliğini (maatschappelijke ongehoorzaamheid) körükleyen bir kararlar almıştı. Hollanda hükümeti ve BölgeEyalet meclisleri, Dog ave Milli parklara yakın olan ( Natuurgebieden, Natura 2000 ) binlerce köylü ve hayvan yetiştiricisinin faaliyetlerine son vermeyi planlıyor.

Zor seçenek (Dilemma)
Hollanda hükümeti bu seçim sonuçlarında sonra var olan uluslararası sözleşmelere ve Hollanda kabinesinin politik kararlarına nasıl bağlı kalacağını hep birlikte göreceğiz.

Hollanda toplumu bilinçli ve akıllı

Evet Hollanda toplumu geleceğini ilgilendiren konularda politik birlik ve geleceğini belirleyecek kararları da salt çoğunlukla almasını rahat bilen bir toplumdur. Bu seçim sonuçları bizlere toplumsal hoşnutsuzluğun ne kadar politik seçim sonuçlarına etkileyeceğini gösteriyor.

Hollanda seçmeni artık bir Spor kulübü tutar gibi, bir ömür boyu, bir politik partiye oy vermiyor. Son yıllarda yüzde 40 ‘lara varan politik kararsız seçmenin, düzenlenen seçimlerde yön ve tercih değiştirmesi gayet olağan gibi gözükse de, alınan politik, toplumsal ve arası kararları daha da uygulanmasını zor kılmakta.