Yaşama 3 - 0 Geriden Başlamak


  • Kayıt: 23.03.2023 06:43:35 Güncelleme: 23.03.2023 06:43:35

Yaşama  3  - 0 Geriden Başlamak

Mustafa Nejat SUCU

Evet, bizler  olanın ve bitenin farkında olsakta, yaşantımıza gayet olağan, doğal, hiçbir şey olmamış gibi devam eder gideriz. Bizleri ve çevremizdeki insanları bu konuyla yüzleştirdiğimiz zamanda, o insan ve bizler bizim derin yaralarımıza parmak basan insanları çok zaman ya takdir eder, yada bozguncu, anarşist, karsı taraftan ve  muhalefetten olmakla suçlarız.

Gözleri gülmeyen ve karnı doymayanlar 

Hollanda’da, Anavatan da ve bir bütün yerküremizde milyonlarca  karnı doymayan ve yüzleri gülmeyenler var. Açlık, sefalet ve yokluk içinde doğan ve yokluk ve fakirlik içinde ölenlerin sayısı belliki milyonlarla biliniyor.

Ne kadar zeki olursanız olun

Yaşamı bazen bir futbol maçına benzetirim. Yaşama başlarken, düşünün bir maçın ilk dakikalarında maça 3 – 0 yenik ve arkadan başlamak. Tabii yaşam eşik yaşam hakkına, mutlu olma hakkına ve  güzel bir gelecek kurma hakkına sahip olamayacağız. 

Bilhassa Hollanda’da var olan eşitsizlik ve adaletsiz göçmenlerin çocuklarında daha da fazla görülmekte. Fakirlik, yoksulluk ve gelecek perspektifi ve umutları olmayan çocuklar. Maghrepín  Amsterdamda’ ki çocukları Rakkad’da, Musul’da  ve Yemen’de Cennet’i ararken kendilerini ölüm, zülüm ve cehennemin içerisinde bulmadılar mı ?

Çok sesimiz çıkmıyor

Evet bizlerin fakirlere, mazlumlara ve zorda kalanlara yardım, destek, fitre ve zekatla bir nevi insanların yaşamlarına dokunan milyonlar var. Yeterli mi ? Paylaşım tabiki değil.Çok zaman Ramazan aylarında bir ayda destekler ve yapılan yardımlar artmakta. Belki geride kalan 11 ayın paylaşımı ne olacak?  O zaman bizde bir söz var

“Dökme suyla değirmen dönmez diye “ . O zaman adalet, hukuk ve paylaşıma dayalı bir sistem kurmak gerek.

Silaha ve çöpe giden bir yıllık 700 milyar dolar 

Evet her yıl, son yıllarda artarak devam eden silaha ve silahlanmaya yatırılan paranın ederi 700 milyar dolar.Tabiki yıkımı ve kaybı ise 10 kat daha fazla. Gelin 2 yıl silah almayalım ve satmayalım eldeki 1200 milyar avro ile ne, fakirlik, ne yalnızlık ve nede 3 – 0 arkadan başlanan yaşamlar kalır.

Gönül hep daha güzelini ister 

Ne derseniz deyin. Benim yaşam özlemleri,  doğru bildiklerimle birlikte daha bitmeyen özlemlerimle ütopyalarım saf ve çocukça ;

Aç olmayan karınlar, gülen mutlu gönüllerden başka ne olabilirki, 

Sevgi dolu hayırlı Ramazanlar dileğimle.