Hollanda'da depremzedeler için toplanan 120 Milyon Avronun mahiyeti ve Giro 555


  • Kayıt: 23.03.2023 06:47:02 Güncelleme: 23.03.2023 09:50:15

Hollanda'da depremzedeler için  toplanan 120 Milyon Avronun mahiyeti ve Giro 555

Nejat Sucu

Hollanda Yardım Kampanyası Hakkında Bildiklerimiz !..

Geçen 6 Şubat 2023 tarihli Türkiye’de ve Suriye’de son 100 yılın en büyük doğal felaketi için, bütün dünya ülkeleri maddi manevi desteklerini esirgemediler.

Hollanda Türk toplumu ve Türk Sivil Toplum örgütlerinin organize ettiği kampanyada Hollanda’da yaşayan Türk toplumu Hollanda’da geçen 60 yılın en büyük gerekli kullanım malzemeleri ve  25 milyon avro’yu aşan maddi katkıda bulundular.

Geçen hafta Türk kuruluşların  temsili delegasyonu, Sosyal İşler ve Çalışma Bakanı (MinSZW) Karien van Gennip ile görüşerek Giro555 kampanyasında toplanan  120 milyon avronun hesabını sormaktalar. Giro555 ‘e güvenmediklerini belirtmekteler.

Peki GİRO555 kampanya kurumu nedir ?

Aslında Giro555 aşağıda isimleri olan Hollanda ve Hollanda dışındaki kurumlarda faaliyet gösteren Hollanda yasalarına göre faaliyet gösteren kar amacı gütmeyen AMBI (Algemeen Nutsbedrijven ) Caritaş yardım ve destek vakıflarının oluşturmuş bulundukları bir birlik ve platform.

11 vakfın isimleri

CARE Nederland, Cordaid, Kerk in Actie, Oxfam Novib, Nederlandse Rode Kruis, Plan International Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland ve World Vision.

Daha önce 1999 yılında  Gölcük ve İzmit  depreminde  100 milyon avroyu geçen kampanya gelirleri bu 11 vakıf arasında Türkiye ye yapılacak destek ve yardımlar için paylaşılmıştı.

Geleçek günlerde de farklı olmayacak

Toplanan ve Hollanda hükümetininde 20 milyon avro  desteği ile gerçekleşen yardımların kullanılmaya başladığını ve devam edeceğinden şüphemiz yok. Kampanya da toplanan 120 milyon avroyu bulan meblağın gelecek günlerde kunnaılacağından şüphemiz yok, ama bu yardımların transparan,  denetlenebilir olması ve yapılan yardımların kamu oyu ile paylaşılmasıda gerekir.

Bu yazımızı yazarken yapılan yardımların bir kısmı hakkında Giro555 web sayfasından aşağıdaki haberlere rastladım.


Het Rode Kruis heeft meer dan 20 miljoen warme maaltijden en 15 miljoen waterflessen uitgedeeld in tien getroffen Turkse provincies. Save the Children heeft in Syrië 7500 mensen voorzien van kant-en-klare warme maaltijden en ook maaltijden verstrekt aan de zoek- en reddingsteams.

Oxfam bracht de schade aan het waternetwerk in de Syrische stad Aleppo in kaart. Er werden 250 reparaties uitgevoerd aan kranen en wasbakken in scholen, moskeeën en tijdelijke opvanglocaties.

Evet yardım 20 milyon avroluk desteğin amaçı ve hedefi belli. Bu destek için hazır, tecrübeli ve ilgili 11 Hollanda hayır kurumu da belli. Veren elde ve alan elde bu kampanyadan memnun.

Tabiki Türkiye’nin gelecekteki kozmo politik ve yönetim seçimleride var olan desteklerin kullanımına yön ve şekil verecektir.

O zaman ne gerekili

O kurumlara ne hesap sorma   vede denetleme görevini yapacak bir  Türk toplumunun etkili ve yetkili kurumu gözükmüyor. Bizim gelecekte yapabileceğimiz ve katılarak hep birlikte sorumluluk alacağımız kurumlara yeni yeni proje ve çalışmalara katılarak hep birlikte etkili ve yetkili olabiliriz. Bizde bilgimizin elverdiğince bu konuda bir başlangıç yapalım dedim. Ben kendim olarak ilgi, çalışma ve proje alanı olarak Antakya’yı seçtim.

Saygı ve sevgilerimle.