Türkiye, bolluk içinde olan; hayatın çok ucuz olduğu bir ülke mi?

Yıllardır, çeşitli mekanlarda ve aile ortamında bir araya geldiğimizde Türkiye ekonomisi, politikası ve ülkenin gelecekteki durumu hakkında konuşur; tartışır ancak bir sonuç alamayız. Ülkemizin gerçekleriyle yüzleşemediğimiz için tartışmalardan belirli bir sonuç almak zor oluyor...


  • Kayıt: 14.05.2023 19:47:06 Güncelleme: 14.05.2023 19:47:06

Türkiye, bolluk içinde olan; hayatın çok ucuz olduğu bir ülke mi?

Yıllardır, çeşitli mekanlarda ve aile ortamında bir araya geldiğimizde Türkiye ekonomisi, politikası ve ülkenin gelecekteki durumu hakkında konuşur; tartışır ancak bir sonuç alamayız. Ülkemizin gerçekleriyle yüzleşemediğimiz için tartışmalardan belirli bir sonuç almak zor oluyor.

Bilgi çarpıtma / Dezenformasyon

Kimse, olan bitenin bize tarafsız bir şekilde ulaştırıldığını söyleyemez. Aktarılmak istenilen bilgi, belirli bir filtreden geçerek, çoğu zaman da dezenformasyona uğrayarak bize ulaşıyor.

Geçen Mart ayında, Nevşehir Halk pazaraında Türkiye uzuzdu

Mart ayında Nevşehir’deydim. Her ne kadar, fiyatlar Türkiye şartlarına göre ucuz değilse de, Avrupa’da yaşayan ve yeterli bir kazanca sahip olan vatandaş için Türkiye ucuz bir ülke olarak nitelendirilebilir.

Hollanda sabit bir gelirle yaşamak kolay değildir. 17 milyon 862 bin 775 kişinin yaşadığı Hollanda’da geçim sıkıntısı çeken bir milyon kişinin ay sonunu zar zor getirebildiğinin biliyoruz.

Kişi başına düşen milli gelirin 53 bin avro olduğu Hollanda’da 100 binden fazla kişi gıda bankalarından gıda paketi alıyor.

Para biriktirmeden Türkiye’de ucuz tatil

Hollanda’da çalışanların, her yıl mayıs ayı içerisinde ödenen ve biriktirdiği yıllık kazancının %8’ine karşılık gelen “tatil parası” vardır. Eşinizle birlikte çalışıyorsanız, mayıs ayında geliriniz, aylık 10 bin avroyu bulabilir.

Bu rakamın 5 bin avrosuyla Türkiye’de 3 haftalık gayet güzel bir tatil yapabilirsiniz. Resimde gördüğünüz gibi, Hollanda bir biber fiyatına Nevşehir’de bir kg biber de alabilirsiniz…

Değişmek ya da değişmemekte direnmek

Değişmek, zahmetlidir ve güvensiz limanlara yelken açmaktır. Kendimizle ve yaptıklarımızla yüzleşmek, politikacların en zor becerebildikleri konulardan biri. Oysa, öz eleştiri, politik yaşamlarının geleceği için de çok. önemli. Bu dönemde, eşit olmayan propagandanın ve bolca dezenformasyonun olduğu bir seçimi geride bırakarak yeni politik temsilcilerimizi belirleyeceğiz. Bu seçimler, aynı zamanda, “değişmek ya da değişmemek” arasında yapılan bir seçimdir. Şimdiden vatana ve millete hayırlı olsun der; saygılarımı sunarım.

Mustafa Nejat SUCU