Hasan Hüseyin Ağa, Nevşehir'in Lâle Caddesi'ndeki dededen kalma Manifatura dükkanında oturmuş, dışarıdan geçen insanlara 7 numaralı gözlükleriyle bakıyordu. Dışarıda soğuk ve puslu bir hava vardı, inatla "Kar yağmasın" diye nazlanıyordu. Bugün daha hiç kazanç elde edememişti, mutsuzluğu bundan kaynaklanıyordu.
Yüce Allah'tan umut kesilmeyeceğini düşünüyordu. Bu yıl Göre'nin, Güvercinliğin, Kaymaklı'nın, Zile'nin, Derinkuyu'nun ve Yazıhöyük'ün patatesleri 2 liradan satılmış ve köylüler iyi bir gelir elde etmişlerdi. Köylüler dededen kalma dostlukları ve hatıraları da unutmayacaklardı.
Nevşehir Damat İbrahim Paşa Hamamı'ndan sonra kadın ve erkeklerden oluşan 10 kişilik bir grup göründü. Tamamı yeni nişanlanmışlardı ve Nevşehir'de Damat İbrahim Paşa Hamamı ziyaretinden sonra gelin, kız ve damadın ihtiyaçlarını karşılayacaklardı. Grubun dükkanına yönelmesiyle yüzünde bir gülümseme ve mutluluk belirdi. "Üşümüş olmalılar," dedi ve sobaya iki odun attı.
Esnaf Kültürü ile Büyümek...
Aile içinde esnaflık olsa da, şimdi geçmişte olduğu kadar yaygın değil. Nasıl mı? Sarı Mustafa Dedem'in gençlik yıllarında gezici seyyar satıcılık yapmış, gezici Başöğretmen demem Şükrü Güney'in öğretmenlik mesleği yanında "celebcilik" (canlı toptan hayvan ticareti) yaptığını biliyorum.
Biraz da bana katılır mısınız?
Günlük olarak var olanı takip etmek, eksikleri tamamlamanın yanı sıra yeni ve güzel şeyler üretmek beni mutlu ediyor. Bugün bir Türk vatandaşı olarak bisikletle yol alırken ne düşündüm? 1960'ların Almelo'sunda başlayan işçi göçü, 1980'e gelindiğinde Türkiye'den 3000'den fazla tekstil işçisinin Almelo'daki Nijhuis, Ten Cate İndië, Ten Cate Java, Twente, Gebr. Scholten Co ve Palthe gibi tekstil fabrikalarında dokumacı, iplikçi, boyacı ve baterci olarak çalıştığını biliyorum. Almelo'da yaşayan 6 bin Türk'ün %30'u Kayseri Vilayeti'nden gelen tekstil işçilerinden oluşuyordu.
Almelo'da Kayseri Haftası
Mevcut sorunlara takılıp kalmadan ve enerjimizi daha iyi bir Türk toplumu için harcamak harika olurdu. 2015 yılında Almelo'da Türklerin göçünün 50. yılını anlatan etkinlikler, Hollanda Diyanet Vakfı'nın ilk camisi olan Almelo Yunus Camii'nin inşasının 40. yılı ve bu etkinlikleri Avrupa projelerine dayalı bir "Kayseri - Almelo Haftası" ile kutlayabiliriz. Bu fikri Hollanda içinde ve dışında yaşayan Kayserili hemşehrilerimizle paylaşmaya başladım bile.
Düşünceler Gerçeğe Dönüşebilir mi?
Ben Nevşehir doğumluyum. Nevşehir'in Kayseri Vilayeti'ne uzaklığı 80 kilometre, Sarız ilçesi ise 127 kilometre uzaklıktadır. Ancak bu mesafe önemli değil, önemli olan hissetmek, görmek, düşünmek ve uygulamak kadar uzak olduğumuz mesafeden daha da önemlidir. Umarım bir gün ortak bir düşünceyle uygulanabilir bir yaşam projesi ortaya çıkar ve fakir göçmenlerin ekmeğine yağ ve bal olur.
Düşüncelerinizi ve önerilerinizi saygıyla nsucu@ziggo.nl e-posta adresime bekliyorum.
Sevgilerimle.