Dünyanın Damağını Türk Şefler Tatlandırıyor


  • Kayıt: 10.12.2015 12:09:00 Güncelleme: 10.12.2015 12:10:00

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Genç Aşçı Milli Takım Direktörü Uluslararası Master Şef Naif Bagi, Türk şeflerinin, ABD, Kanada, Hollanda, Fransa'da kabul gördüğünü belirterek, "Dünyanın birçok bölgesinde Türk şeflerle karşılaşabilirsiniz" dedi.

 

Türkiye Aşçılar ve Şefler Federasyonu Yönetim Kurulu Üyesi, Genç Aşçı Milli Takım Direktörü Uluslararası Master Şef Naif Bagi, Türk şeflerinin, ABD, Kanada, Hollanda, Fransa'da kabul gördüğünü belirterek, "Dünyanın birçok bölgesinde Türk şeflerle karşılaşabilirsiniz" dedi.

 

 

Dünyanın Damağını Türk Şefler Tatlandırıyor 

Resim:Platform ve Kadın Dergisi Yemek Sayfası Yazarı Şef Aytekin Erdoğan

 

Bagi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Dünya Mutfaklar Kongresi'ne katıldığını belirterek, burada 32 ülkenin yer aldığını söyledi.

 

Dünyada Osmanlı ve Çin mutfakları olmak üzere 2 tane büyük mutfak olduğunu anlatan Bagi, "Burada şunu savundum, Uzak Doğu'nun Çin mutfağından esinlendiğini söyledim. Osmanlı saray mutfağı Orta Asya, Akdeniz, Arap Yarımadası, Avrupa'dan birçok ülke mutfağının temelini oluşturuyor. Bu tezi savundum orada. Baklavanın Yunanlıların değil, Osmanlı'nın olduğunu söyledim. Bu da karşılık buldu. Birçok kişi de katıldı. Baklava gerçekten Osmanlı saray mutfağınındır. Bu dünyada kabul gördü" ifadesini kullandı.

 

Türkiye'de genç şeflerin çok iyi çalışmalar ortaya koyduğunu anlatan Bagi, "Genç şeflerimiz Türk mutfak kültürünü ve damak zevkini dünyaya yaymak için büyük çaba içerisinde. İyi şeflerimiz Türkiye'de değil, dünyada iş arıyor. Türk şefleri, ABD, Kanada, Hollanda, Fransa tarafından kabul ediliyor. Dünyanın birçok bölgesinde Türk şeflerle karşılaşabilirsiniz" diye konuştu.

 

Bagi, federasyon ve şefler olarak Türk mutfağının dünyada tanıtımı için gerekeni yaptıklarını dile getirerek, bunun sürekli olabilmesi için Türk restoran ve kafeteryalara dizayn yapılması gerektiğini söyledi.

 

Kurumsal firmaları devletin yurt dışında restoran açması için desteklemesi gerektiğini vurgulayan Bagi, bu konuda belirli standartlar getirilmesi gerektiğini kaydetti.

 

Osmanlı mutfağında 500 çeşit pilav bulunuyor

 

Bagi, Türk mutfağının çok zengin olduğunu, örneğin Osmanlı mutfağında 500 çeşit pilav bulunduğunu bildirdi.

 

Türk kültüründe yemeğin büyük bir yeri bulunduğunu anlatan Bagi, şöyle devam etti:

 

"Doğarken yemek pişirmişiz, ağlarken yemek pişirmişiz, ölürken yemek pişirmişiz, gülerken yemek pişirmişiz. Coğrafi olarak da bizim bölgemiz buğdayın ilk başaklandığı bölge. Tarım hayvancılığın ilk yapıldığı bölge bizim. Dünyada çiğ beslenme gibi trendler var. Bizim endemik bitki örtümüz var. Her mevsim yetişen ve tükettiğimiz bir sürü çiğ bitki var. Örneğin slow food var. Bunun temelini oturup ağır ağır yemek yemek oluşturuyor. Bizim adetlerimizde bu var. Akşam toplanır aile fertlerinin bir arada yemek yemesine dikkat ederiz. Sohbet ederiz yemekte. Bu sofra kültürü dünyanın hiçbir yerinde yok. Bunlar dünyada yeni yeni trend olmaya başladı."

 

"Dünyanın ilk catering'ini Osmanlı mutfağı yaptı"

 

"İddia ediyorum, dünyanın ilk catering'ini Osmanlı mutfağı yaptı" diyen Bagi, katıldığı kongrede bunu savunduğunu dile getirdi.

 

Bagi, Osmanlı'da sefere çıkılmadan öncü ekiplerin askerin yiyecek içeceğini karşılamak için yol üzerinde çalışmalar yaptığını anlatarak, "Askerin kaldığı yerde yemek yiyeceği alanlar hazırlanırdı. Toplu yemek çalışmaları yapılırdı. Özellikle Edirne saray mutfağında pişirilen yemek 5 bin kişilikten aşağı değildi, yeniçerilere ve diğer yerlere bu yemek gönderilirdi. Bu sebeple de dünyadaki ilk catering'i Osmanlılar'ın yaptığını söyleyebiliriz. Bunun kaynakları da var" şeklinde konuştu.