Gaziantep mutfağına "UNESCO" tescili


  • Kayıt: 14.12.2015 12:44:00 Güncelleme: 14.12.2015 12:46:00

Gaziantep, gastronomi dalında, UNESCO "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi.

 

 

Gaziantep, gastronomi dalında, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü’nün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağına" girdi.

 

Gaziantep mutfağına

 

UNESCO, bugün 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" aldı. Gaziantep, UNESCO'nun bugün aldığı kararla, bu alanda Türkiye’nin öncü şehir olma özelliğini kazandı.

 

Gaziantep mutfağına

 

Yaratıcı Şehirler Ağı (Creative Cities Network), 2004 yılında UNESCO Yürütme Kurulunun 170. toplantısında alınan karar doğrultusunda dünyanın farklı ülkelerinden 116 şehrin katılımıyla kurulmuştu.

 

Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin şehirlerinin sosyal, ekonomik ve kültürel kalkınmalarına katkı sağlamayı hedefleyen söz konusu ağa üye olan şehirler, yerel yaratıcılık, tanıtım ve  görünürlüklerini artırmayı hedeflemekte UNESCO’nun kültürel çeşitliliğin desteklenmesi doğrultusundaki görüşlerini paylaşmaktadır..

 

Gaziantep mutfağına

 

Programa katılım, "el sanatları ve halk sanatı",  "dizayn", "sinema", "gastronomi", "edebiyat", "müzik" ve "görsel sanatlar"  alanında gerçekleştiriliyor.

 

Şu ana kadar UNESCO gastronomi listesine dünyanın dört bir yanından sadece sekiz kent kabul edilmişti.

 

Gaziantep mutfağına

 

Listeye şu ana kadar Çin’den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan’dan birer şehir girmişti. Bugün Gaziantep ile birlikte 9 kent daha bu listeye eklendi.

 

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Şahin: “Gaziantep, kendi dalının Nobel'ini aldı. Artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından bir tanesi” dedi.

 

Gaziantep mutfağına

 

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Gaziantep'in Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) "Yaratıcı Şehirler Ağı"na girmesini, "Gaziantep, kendi dalının Nobel'ini aldı. Artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından bir tanesi" sözleriyle değerlendirdi.

 

Şahin, Gaziantep Ticaret Odası (GTO) ve Büyükşehir Belediyesinin katkısıyla Gazi Muhtarpaşa Bulvarı'nda düzenlenen karnavala katıldı.

 

Gencay Savaş Bandosu'nun konser verdiği karnavalda pandomim, canlı heykel, palyaço, animasyon, dans ve bando gösterileri yapıldı.

 

Şahin, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, çeşitliliği ve lezzetiyle Gaziantep mutfağının dünyanın başkenti olduğunu söyledi.

 

 

 

UNESCO'dan alınan tescilin hayırlı olmasını dileyen Şahin, "Gaziantep, kendi dalının Nobel'ini aldı. Artık Gaziantep mutfağı dünyanın en önemli mutfaklarından bir tanesi. Odalarımızla yıllardır yaptığımız bir çalışmaydı. Kendi içerisinde mutfaklar yarıştı, büyük bir rekabet vardı. Burada yarışı Gaziantep birincilikle tamamladı ve hak ettiği tescili aldı" diye konuştu.

 

Gaziantep'in yalnızca antik kentleriyle değil bundan sonra mutfağıyla da dünya kültürel mirasında söz sahibi olduğunu kaydeden Şahin, kültürel turizmin gelişmesinde de Gaziantep mutfağıyla iddialı olduklarını vurguladı.

 

Herkesi Gaziantep'e davet eden Şahin, "Bu ödülü ülkemize getirdiğimiz dolayı çok mutluyuz, gururluyuz. Gazi şehrimiz her şeyin en iyisini hak ediyor. Dün Aziz Sancar, Nobel'de nasıl Türkiye'yi temsil ettiyse bugün de Gaziantep mutfağı Birleşmiş Milletlere damgasını vurmuştur" dedi.

 

Şahin, kültürel mirası korumanın ve gastronomiye sahip çıkmanın herkesin görevi olduğuna dikkati çekti.

 

UNESCO, 33 ülkeden 47 kenti "Yaratıcı Şehirler Ağına" almış, Gaziantep, UNESCO'nun dün aldığı kararla, bu alanda Türkiye'nin öncü şehir olma özelliğini kazanmıştı. UNESCO gastronomi listesine şu ana kadar Çin'den iki kent, Brezilya, Güney Kore, İsveç, Kolombiya, Japonya ve Lübnan'dan birer şehir girmişti. Gaziantep ile birlikte 9 kent daha bu listeye eklendi.

 

 

 

Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Öztan: "Bir ülkenin tanıtımı, bir kentin tanıtımı o ülkenin ve kentin mutfağından geçer. Bu karar hepimiz için büyük bir gurur kaynağı olmuştur" dedi.

 

Anadolu Mutfağını Araştırma Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Şef Tahir Tekin Öztan, Gaziantep mutfağının "Yaratıcı Şehirler Ağına" girmesiyle ilgili, "Bir ülkenin tanıtımı, bir kentin tanıtımı o ülkenin ve kentin mutfağından geçer. Bu karar hepimiz için büyük bir gurur kaynağı olmuştur" değerlendirmesinde bulundu.

 

Öztan, yaptığı yazılı açıklamada, Gaziantep'in gastronomi alanında "Yaratıcı Şehirler Ağına" alınmasının kentin tanıtımı için büyük önem taşıdığını vurguladı.

 

UNESCO tarafından alınan kararın kentin gastronomi alanında Türkiye'nin öncü şehri olma özelliğini kazanması anlamını da taşıdığını dile getiren "Bir ülkenin tanıtımı, bir kentin tanıtımı o ülkenin ve kentin mutfağından geçer. Bu karar hepimiz için büyük bir gurur kaynağı olmuştur. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Fatma Şahin başta olmak üzere bu konuda emeği geçenleri yürekten kutluyorum. Önümüzdeki süreç hepimizin taşın altına elimizi koyma sürecidir" ifadesini kullandı.

 

Gaziantep mutfağını bütün özellikleriyle tanımak, tattırmak için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çeken Öztan, şunları belirtti:

 

"Gaziantep önemli bir tanıtım hamlesi başlatmak ve gastronomi kenti olma özelliğinin hakkını vermek zorunda. Özellikle mutfak kültürümüzün yeni nesiller yanında yabancılara öğretilmesi için gerekli alt yapının oluşturulması, bu alanda önemli adımların atılması zorunludur. Bu unvan öyle sıradan bir unvan değildir. Gaziantep'te birçok sektöre sinerji getirecektir. Konaklamasından restoranlarına, hediyelik eşya satışından diğer kültürel varlıkların tanıtılmasına kadar Gaziantep'in önü açılmıştır. Gazianteplilerin el birliğiyle doğru bir yol haritası oluşturarak bir an önce faaliyetlere başlaması, beraberinde festivallerin önünü açması gerekmektedir. Bizler üzerimize düşenleri dün olduğu gibi yarınlarda da Gaziantep ve ülkemiz için yapmaya devam edeceğiz.”