‘GENÇLER KENDi SEViYELERiNDE EŞ BULMAKTA ZORLANIYOR’


  • Kayıt: 04.01.2017 08:29:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:01:12

Hollanda’nın Enschede şehrinde bulunan ‘Atalay Ruh Hastesinde psikologluk yapan Hüseyin Atalay  Hollanda’da yaşayan evli Türk çiftlerin aile içerisinde yaşadıkları sorunu ikiye ayırıyor. Hüseyin Atalay: “Ilk etapla göze çarpan konu, iletişim çatışması. Çiftler geçmişlerindeki birbirleriyle olan (olumlu-olumsuz) tecrübelerine binaen iletişimlerinin içeriklerine kendilerinin anlamlarını yüklüyorlar. Yani, karşıdakinin ne demek istediği yerine, kendisinin anlamak istediğini anlıyor. Bu da, takdir edeceğiniz gibi başta iletişim ama daha sonra ailevi-ilişkisel sorunlara davetiye çıkartıyor. 

Ikinci olarak, psikopatolojik açıdan, depresyon ve diğer duygu-durum bozuklukları başı çekiyor. En önemli etkenler ise: iş yada işsizlik, cocuklar ile iletişim diyalog eksikliği, kuşak çatışması ve son zamanlarda artan ayrımcılık hissi.”

Doktor Hüseyin Atalay’a göre  Hollanda’da yaşayan gençler kendilerine eş ararken farklı sorunlarla karşılaşıyorlar. “Türk gençlerimiz en başta kendi entellektüel seviyelerinde birini bulmakta zorlanıyorlar. Bu sadece yüksek tahsilli gençlerimiz için değil, aynı zamanda az tahsilli gençlerimiz için de geçerli. Diğer taraftan kendi ruhsal yazılımlarına (software) denk eş bulmakta zorlanmalar. Yani, gerek aile kültürü ki, farklı yöreden evlilikleri göz önüne getiriniz, gerek entellektüel yapı, gerek rol ve görev dağılımlarında gerekse beklentilerin çatışmaları gibi pratik sorunlar ilk göze çarpanlar arasında yer alıyor diyebilirim.”

Türkiye’de görücü usulü evlenenlerden biride Hollanda’da doğmuş büyümüş olan 25 yaşındaki genç bayan E. K. Evliği 2 yıl süren E.K eşini Türkiye’den seçmesinin sebebini şöyle anlatıyor. “Türkiye’den olmasına kısmet diyelim, planımda yoktu fakat Türkiye’de yaşayan kişileri genelde hayatın zorluklarını yaşadıkları için daha olgun buluyordum. Evliliğimizde kültür farklılığı, aile yapısı, aşırı derecede kıskançlığı ve tabi kişilik ve karekter farklılığıda büyük sorunlar yarattı. Eşim ayrıca buraya alışamadı.  Hollanda’daki kadınların eşlerine bağımsız ve eşit haklara sahip olmasıda çoğu kez tartışma sebeblerimizdi. Evliliği biten E.K’ya göre iyi bir evlilik yapmak için din, okul eğitimi ve yaşam tarzının eşitliği önemli ve birde karekter ve kişilik uyumu. Ortak noktaların olmasıda evliliği daha eğlenceli ve neşeli geçmesini sağlayabilir diyen Hollanda’da yaşayan gençlere evlilik konusunda şu tavsiyelerde bulunuyor. 

E.K: “Ilk önce evleneceğiniz şahsı arkadaş olarak görün eğer anlaşıyorsanız başta iyi bir dost arkadaş kazanmış olursunuz. 

Evliliğinizde problem yaşadığınızda, iki arkadaşın kavga edip barıştıklarında birbirlerine sarıldığı gibi sarılırsınız. 

Ikinci önerim evleneceğiniz şahıs hakkında küçücük bir şüpheniz varsa (mutluluğunuza gölge düşürebilecek) lütfen bu şüphenizi ciddiye alın. Ve kendinizi bu şüpheden kurtarın cevabınız  ya evet yada hayır olsun fakat kesinlikle bilmiyorum emin değilim demeyin. 

Son olarakta eğer Türkiye’den evlenmeyi düşünüyorsanız lütfen güçlü bir karekterle evlenin aksi halde buraya kesinlikle ayak uyduramaz, bunalıma girer ve sizide bunalıma sokması kaçınılmaz olur.”