Savaş halindeki ülkelere silah satışımızdan rahatsızım


  • Kayıt: 12.02.2018 12:57:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:04:52

Fransa’nın eski Başbakanı Dominique De Villepin, ülkesinin savaş halindeki ülkelere silah satışını artırmasından rahatsızlık duyduğunu belirtti.


PARİS (AA) Dominique De Villepin, France Inter radyosunda katıldığı canlı yayında, gündeme dair açıklamalarda bulundu.


Programda, dünyadaki krizlerin yönetilmesinde büyük ülkelerin rolüyle ilgili bölümde silah satışına değinen De Villepin, “Fransa’nın savaş halindeki ülkelere silah satışını artırmasından rahatsızım.” dedi.


Fransa’nın tek başına bu konuda önlem almasının zorluğunu anlayabildiğini kaydeden De Villepin, “Ortadoğu’da barış istiyorsak, silah satarken hedef seçiminde ve bununla ilgili siyasette daha sorumluluk sahibi olmalıyız.” diye konuştu.


Sunucunun, “Kimlere silah satışını durdurmalıyız?” sorusu üzerine De Villepin, “Kriz veya savaş ülkeleri, bölgeleri, silah satışı konusunda daha dikkatle gözetilmeli, aradaki fark çok hassas olsa da savunmaya ve saldırıya yönelik silahların satışında özen gösterilmelidir.” ifadelerini kullandı.


Fransa’nın dış politikasının “aşırı hararet” tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu kaydeden De Villepin, “İnisiyatifleri, teklifleri birkaç katına katladık, siyasi hararete olduğu gibi diplomatik hararete de dikkat. Başarıya ve bir sonuca varmaya ihtiyacımız var. Her şeyi aynı anda yapamayız. Öncelikleri belirlememiz gerekir. Büyük güçlere ders vermek, Fransa diplomasisinin hareket alanını kısıtlıyor. Diplomasi, pragmatizm kaygısıyla birlikte çalıştırılmalıdır.” ifadeleriyle Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un son dönemdeki “dünya siyaset arenasına tekrar çıkma” çabalarını eleştirdi.


Dünyada güç ve etki dengelerinin değiştiğinin altını çizerek Avrupa’nın ABD’ye “çocukça” bağlılığını gözden geçirmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan De Villepin, “gücün Asya’ya kaydığını ve burada yeni ortaklar edinmek gerektiğini” savundu.