Turgut Torunoğulları: “ İnisiyatif almak tarihi bir sorumluluktu”


  • Kayıt: 23.04.2018 19:25:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:25

Turgut Torunoğulları: “ İnisiyatif almak tarihi bir sorumluluktu”

 

Hollanda’daki olumsuz gelişmeler karşısında harakete geçen Torunoğulları ailesinin sivil toplum kuruluşlarına Mevlana misali  yaptığı çağrı yankı buldu ve Hollanda’da aktif irili ufaklı 70 civarında STK’yı bir araya getirdi.

 

Hollanda- Türkiye arasındaki gerilimleri ve Hollandada yaşayan Türk toplumunu olumsuz etkileyecek olan yeni uygulama ve söylemleri bertaraf etmek için inisiyatif alan Turgut Torunoğulları, yine bir ilke imza atarak 70 farklı görüşü, düşünceyi  ve farklı alanlarda aktif olan sivil toplum kurluşlarını Den Bosch şehrinde “Edelstaal Group Simtronic şirketler grubu mekanında bir çatı altında toplamayı başardı.

 

 

Bağlı oldukları yapılanmaları temsilen yüz kişiden fazla insanın katıldığı ve ilk kez bu kadar geniş tabanlı bir toplantı düzenleyerek; başta Hollanda Türk toplumunun, sonra da


HOTİAD, MÜSİAD, NETUBA, TOV, TOVER gibi Hollanda Türk iş dünyasının ileri gelenleri ile birlikte akademisyenler, gençlik, kadın, hemşehri dernekleri, Umut yıldızı vakfı başta olamka üzere tüm katılımcılarla konsensüs sağlandı.

 

 

 “Dünya çok renkli olduğu için güzel”


Moderatörlüğü  Ertan Torunoğulları’nın yaptığı toplantıda konuşmacılar fikirlerini rahatça beyan etme fırsatı bulurken, .. Adil bir şekilde konuşma sürelerine dikkat eden ve konuşmaların sonuna doğru, konuşmacıları “ Somut önerilirini alan  Ertan Torunoğulları da çok renklilik ve çok seslilik konusunda kendi düşüncelerini davetlilere kısaca; “ Dünya çok renkli olduğu için güzel” sözleri ile takdir topladı.

 

Konuşmacılar somut önerilerini sunarak toplantıya katkı yapanlar  oluşabilecek yeni bir platfor’a da önerilerini daha detaylı bildireceklerini deklare ettiler.


Turgut Torunoğulları’nın açılış konuşması ile başlayan toplantıda, hiç bir gerginlik yaşanmaması, toplantının  amacına ulaşması açısından  Torunoğulları’nın hoşgörü ve birleştirici konuşması etkili oldu.

 



Torunoğulları: “Gerilimlerileri gidermek için toplandık, gerilim yaratmak için değil”

 

 

Sözlerine, “Hollanda-Türkiye arasında vuku bulan gerilimlere “ siyasi gerginlik”diyerek başlayan Turgut Torunoğlları özetle HOTİAD Başkanlığı döneminde ve DTİK / DEİK olarak iki ülke ilişkilerinin gelişmesi, Hollanda Türk toplumun beklentileri konularında yaptıklarından örnekler vererek, “ Yine yapabiliriz, bunun için istememiz, ortak müştereklerde birleşerek birlik / beraberlik içinde olamlıyız” dedi.


Torunoğulları konuşmasını şöyle sürdürdü: ”Bu siyasi gerginlikten Hollanda’da yaşayan vatandaşlarımız, ticaretle uğraşanlar, meslek sahibi olanlar etkilenmektedir. Gelin, birlik beraberlik içerisinde haraket ederek sorunları çözmek için projeler üretelim, bu projeleri de rapor edip dosyalar halinde Türkiye’de ve Hollanda’daki mevcut hükümetlere sunalım. İki ülke arasında milyarlarca avroluk yatırımlar mevcuttur. Ticari çıkarlar söz konusu olunca çözülmeyecek sorunlar yoktur. Hollanda’da yaşayan yarım milyon Türk ilk bakışta çok örgütlü bir toplum görüntüsü veriyor fakat
günümüzde talep ve beklentiler hızla değişirken bizler bu değişime ayak uydurabiliyor muyuz? “

 


Hollanda izin vermeli


STK’ların ortak hareket ederek Sivil Toplum Platformları (STP) oluşturduğuna dikat çeken Torunoğulları, 24 Haziran 2018 tarihinde Türkiye’de yapılacak genel seçimler de değinen Torunoğulları, “ Türkiye’den buraya siyasi parti temsilcilerinin gelip toplantı yapmasının kime zararı olur. Biz bu ülkenin de Türkiye’nin de yasalarına saygılıyız. Eğer izin verilir de, gelirlerse sorunlarımızı, isteklerimizi bizzat kendilerine iletme şansımız olur.” ifadelerini kullandı.

 

 

Her düşünce ve öneri dile getirildi


Hemen hemen söz isteyen herkese söz verilirken, katılımcılardan Zeki Aslan (Eğitim ), Sibel Saki ( Kadınlar ), Mustafa Ayrancı ( Irkçılıkla mücadele), Cemile Sezer ( Karar mekanizmalarında yer almak ), Ömer Ilık ( Güvenlik ), Durmuş Doğan ( Türklerin Hollanda’da hala kabullenilmemesi), Tarık Şaki (Gençler ve üçüncü nesil), Kasım Akdemir (Umut yıldızı vakfı, STK ve Dini Özgürlükler ve gençliğimiz ), Hatice Işık Bekker ( Hollanda-Türkiye ticari ilişkileri ) Hatice Can Engin ( STK ve İOT ) Nazmi Türkkol ( Hollanda Türk STK ları), Ahmet Kaya ( Hoşgörü, tolerans ve Öz örgütlerin finansı )
Gülali Alkılıç ( Hoşgörü ) birer konuşma yaptılar.

 

 

 

 

 

 

HOTİAD eski Başkanı ve işadamı Mehmet Soytürk ise son konuşmacı olarak, “ HOTİAD, benim ve Turgut Torunoğulları’nın başkanlığı döneminde Maastricht zirveleri yaptı; birçok sorunların çözümüne katkıda bulunduk.


Turgut beyin bu girişimini takdir ve tebrik ediyorum.İnşallah  bu girişim, bu toplantı güzel sonuçlar doğrur” dedi.

 

DENK bir tepki partisidir!


Yapılan konuşmaların ve sorulan soruların ardından kürsüye tekrar gelen Turgut Torunoğulları, “ Toplantımızın amcına ulaştığı için mutluyum,hepinize teşekkür ederim. Çok renklilik, çok seslilik zenginliktir. Ertan bey’in dediği gibi dünya tek renkli, tek sesli olsa bu kadar güzel olur muydu? Bugün burada ortak çıkar, hak ve özgürlüklerimiz adına, hoşgörü ve birlik beraberlik için bir adım atmış bulunuyoruz. Burada Mustafa Ayrancı ve Durmuş Doğan beyler, biribirlerini anlayışla karşılıyorsa ortak payadada buluşabiliyorsa bu iş olacak demektir. Az önce bir arkadaşımız, DENK Partisi’nin insanları ayırıştırdığını söyledi. Bu düşünceye katılmıyorum. DEN Partisi bir tepki partisidir. DENK’e oy veren sadece Türkler değil, Hollandalı ve diğer yabancılar da var. Demek ki diğer siyasi partilerde bu arkadaşlarımız kendilerini ifade edecek ortam bulamamadılar ve demokratik haklarını kullanarak böyle bir parti kurdular. Ayrıca burada DENK partisinden kimse olmadığı ve doğacak cevap hakkını kullanamayacakları için bu eleştiriyi uygun bulmadım” dedi.

 

 

“Mevlana gibi çağırdı, herkes gelmiş”


Toplantı sonunda katılımcıların tek tek tebrik ettiği Turgut Torunoğulları, davetliler onuruna bir de yemek verdi.
Yemekte katılımcılar yemeklerini yerken uzun süre görmedikleri arkadaşları ile vesile olan bu toplantı sonrası hasret giderip, toplantı hakkında düşünce, görüş ve fikirlerini paylaşma imkanı buldular.
İlk kez böyle bir toplantıya katıldığını ifade eden bir katılımcının “ Turgut bey Hollanda Türk Toplumuna Mevlana gibi ( Gel kim olursan yine gel ) çağırı yaptığını, toplantıya gelirken ön yargılı olduğunu, fakat katılımı görünce Turgut beyi yürekten tebrik ettiğini söyledi.

 

Kasım Akdemir / Den Bosch/ Hollanda