Veghel Selimiye Camii Hizmete Açıldı


  • Kayıt: 16.05.2018 18:01:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:35

Veghel Selimiye Camii Hizmete Açıldı


Hollanda Diyanet vakfı Kuzey Brabant bölgesinde bulunan Veghel kentinde yepyeni bir camii hizmete açtı.

 

 

Rotterdam Ataşesi Dr. Ali Parlak’ın imamlığında kalabalık bir cemaatle kılınan Cuma namazını müteakip Veghel Selimiye Camiinin açılış programı başladı. Çok sayıda çevre sakini ve değişik yerlerden gelen ziyaretçilerin hazır bulunduğu bir ortamda yapılan açılışta önemli davetliler katıldılar ve kısa konuşmalar yaparak düşüncelerini dile getirdiler.  
Açılış ve Kur’ân-ı Kerîmini ardında Şube Başkanı Ali Gültekin, TICF Başkanı Ömer Altay, Hollanda Türk Federasyonu başkanı Murat Gedik, Rotterdam Ataşesi Dr. Ali Parlak, Veghel Belediye Başkanı Kees van Rooij, Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız birer konuşma yaptılar. Başkan Ali Gültekin 7 yıllık bir sürenin ardından böyle güzel bir camiye kavuşmanın sevincini yaşadıklarını dile getirirken herkese teşekkür etti. Bilhassa mahalle sakinlerine hitap ederek, inşaat çalışması sırasında verdikleri rahatsızlıktan ötürü bağışlamalarını diledi. TICF Başkanı Ömer Altay konuşmasında camileri sadece ibadet yapılan bir yer olmadığını bilakis çok yönlü fonksiyonlarının olduğunun çizdi. 

 

 

Bu camileri inşa eden irade dil eksiğini de giderecek güçtedir 


Rotterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız şunları kaydetti. “On altı ay önce buranın temel atma töreninde hep birlikteydik. Kısa süre içinde bu caminin bitirilerek hizmete açılmasından dolayı büyük bir mutluluk duyuyorum.” Diyen Ayyıldız İslam’ın ve Müslümanların Hollanda’nın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek bu sözlerin hem Hollanda toplumu hem de burada yaşayan Türk vatandaşları olmak üzere her iki taraf için de geçerlidir olduğunun altını çizerek “Her iki tarafında bu bilinçle hareket etmesi lazım.” Dedi. Ayyıldız camilerin sadece ibadet edilen yerler olmadığını belirtirken sözlerini şöyle sürdürdü. “Vatandaşlarımızın genciyle yaşlısıyla kadınıyla erkeğiyle bir arada olduğu, istişare içinde olduğu gönül köprülerinin kurulduğu birlik ve beraberliğin pekiştirildiği mekanlardır. Dolayısıyla bu camilerde yapılacak faaliyetler, toplumumuzu bir arada tutan buradaki Türk toplumuyla Türkiye arasındaki köprüyü ve doğal olarak, bunun bir sonucu olarak ta Türkiye ve Hollanda arasındaki köprüyü güçlendiren bir unsurdur. 50 küsur yıl önce başlayan Hollanda serüveninde, işçi olarak gelen vatandaşlarımız artık toplumun her katmanında katkısını yapıyor. Bir ülkenin sahibi de o ülkeye sahip çıkandır, katkı yapandır. O anlamda Hollanda Türk toplumu Hollanda’nın asli bir unsurudur ve sahibidir.” Ayyıldız caminin yapımında emeği geçen herkese teşekkür ederken vefat edenlere de rahmet diledi. Ayyıldız konuşmasının sonunda, bir eksiklik olarak gördüğü çocuklarımızın Türkçe eğitimi konusunda velilere bazı tavsiyelerde bulurken bu camilerdeki yapılan faaliyetlerle velilerin bu eksiği giderebileceğine işaret etti. “Dil giderse din de gider. Din de giderse toplumun bütün bağları çözülür” diyen Ayyıldız velileri “dil” konusunda daha duyarlı davranmaya davet etti. Ayyıldız, bu camileri inşa eden iradenin bu eksiği de giderecek güçte olduğunu söyledi. Ayyıldız İslam’ı Hollanda’nın bir parçası olarak kabul eden kent belediye başkanına teşekkür ederken onlara özellikle bir mesaj vermek istediğini belirterek şunları kaydetti “ Bu camiler sadece Hollanda Türk toplumuna veya sadece Müslümanlara hizmet etmiyor. Bu camilerden radikal hiçbir unsur çıkmaz. Hırsız çıkmaz. Katil çıkmaz o yüzden bu camiler, bu mekanlar Hollanda toplumunun geneline ve Hollanda’ya büyük bir katkı sunmaktadır” diyerek sözlerini tamamladı. 

 

Burası yapılacak faydalı faaliyetlerle gerçekten Allah’ın evi olsun


Veghel Belediye Başkanı Kees van Rooij ise protokolde oturanların isimlerini tek tek sayarak selamladıktan sonra konuşmasında özetle şunları söyledi. “Şu an karşınızda mutlu bir belediye başkanı bulunmaktadır. Aynı şekilde mutlu olan ve bu caminin yapımı sürecinde tüm resmi ilişkileri yürüten encümen azası ile birlikte bugün Selimiye Caminin açılışında olmaktan çok mutluyuz. Sürekli değişen ve sertleşen bir dünyada yaşıyoruz. Herkes her konuda kendinde, bir şeyler söyleme hakkı görmekte ve maalesef çoğu kez ön yargılar doğruymuş gibi kabul görmektedir. Bu çok talihsiz bir şey. Toplumda insanların birbirine saygılı davranması her zaman mümkün olmuyor. Bu çoğu kez bilmemeden doğan korkudan, başkalarının anlattığı hikayelerden ve medyadan verilen haberlerden kaynaklanmaktadır. Oysa bana göre çok kültürlü hayat daha çok imkân sunmaktadır. Büyük bir zenginliktir. Zira birbirinizden öğrenebileceğiniz çok şey bulunmaktadır. Başka şekilde düşünenlerin görüşlerine, inançlarına ve kültürel değerlerine saygılı olmak bizim demokrasimizin çok önemli mihenk taşıdır.” Diyen van Rooij Kentte yapılan bu caminin bu toplumla alakalı çok şey ifade ettiğini belirtti. “Bu size bu kentte verilen değeri anlatmaktadır. Bu sizin bu toplumla birlikte yaşamak istediğinizi, topluma olan alakanızı anlatmaktadır. Bu sizin şeffaf oluşunuzu ve geleceğe nasıl baktığınızı anlatmaktadır. Buralarda kermesler düzenleyip bugün olduğu gibi insanları davet edip neler yapıp ettiğinizi anlatıyorsunuz. Her yıl Veghel’de organize edilen anma törenlerine katılıyorsunuz. Kısaca siz bu şekilde Hollanda’nın bir parçası olduğunuzu göstermektesiniz. Ve bu yapılanlar tamda bu karışık dönemlerde çok büyük önem arz etmektedir.” Belediye başkanı sözlerini tamamlarken bu caminin sadece ibadet için değil birçok güzel faaliyete imkân sağlayacağını kısaca burasının gerçekten “Allah’ın evi” olmasını diledi.

 


Cemiyet başkanından edindiğimiz bilgiye göre Veghel Selimiye camii yaklaşık iki buçuk milyon Euro’ya mal oldu. 1600m2 kapalı toplam 3 bin metrekare alana sahip olan camide kadınların, gençlerin çok yönlü faaliyet yapabilecekleri salonlar bulunmakta. Kentte 350 hanede 2000 kadar Müslüman yaşamakta. Caminin halen çok büyük bir borç yükü var 1 buçuk milyon. Başkan hayır sahiplerini yardıma davet ediyor.  

 

 
Programın sunuculuğunu Ülkü Öğüt yaptı. Her iki dili de çok iyi bilen ülkü Veghel’de doğup büyüme ve ilk kuran dersini bu camilerde alan ve şu an başarılı bir avukat hanım kızımız. 


Adnan Şahin/Veghel