Yurt Dışındaki Seçmen, Akın Akın Sandığa Gidiyor


  • Kayıt: 11.06.2018 11:13:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:05:46

Yurt Dışındaki Seçmen, Akın Akın Sandığa Gidiyor

 

TÜRKLERİN yoğun yaşadığı Almanya'nın Kuzey Ren Vestfalya (KRV) eyaletindeki Essen, Düsseldorf ve Köln Başkonsoloslukları önünde zaman zaman bir kilometreye varan kuyruklar oluştu.

 

Essen Başkonsolosu Şener Cebeci, hafta sonu olması dolayısıyla cumartesi günü seçimlere büyük ilgi olduğunu, pazar günü ise daha büyük bir ilgi olduğunu ifade etti. Cebeci, "Vatandaşlarımız akın akın Essen fuar alanına geliyorlar. Essen Almanya genelinde en çok oy kullanılan bölgelerden biri olma niteliğini sürdürüyor" dedi.

 

'BEKLEMEMEK İÇİN HAFTA İÇİ GELSİNLER '


Düsseldorf Başkonsolosu Şule Gürel de sandıkların yerel saat ile 09.00-21.00 arasında açık olacağını belirterek, seçmenlerin fazla beklememesi için sandık sayısını arttırdıklarını, hafta içi 10, hafta sonu ise 12 sandık ile hizmet verdiklerini kaydetti. Pazar günü olması nedeniyle seçmenlerin sandığa yoğun ilgisi olduğunu belirten Gürel, "Başkonsolosluğumuz önünde ve otoparkımızda uzun bir kuyruk oluştu. An itibarıyla 12 sandığımızın çok hızlı çalışmasıyla bu kuyruğu eriteceğimizi düşünüyoruz. Seçmenlere çağrım oy kullanmak için hafta sonunu beklemesinler, mümkün mertebe hafta içi günleri tercih etsinler" ifadelerini kullandı. Gürel, seçmenlerin Türkiye Cumhuriyeti kimlik numarası olan fotoğraflı ve geçerli bir kimlikle oy kullanmaya gelmeleri gerektiğini hatırlattı.

 

OYLAR AKICI VE HIZLI KULLANILIYOR


Köln Başkonsolosu Ceyhun Erciyes, pazar günü olması nedeniyle çok aşırı olmamakla birlikte bir yoğunluk yaşandığını, ancak bunun akıcı ve hızlı bir şekilde oy kullanılması ile bekleme sürelerinin ortalama yarım saat olduğunu söyledi. Herkesi vatandaşlık görevlerini yapmaya davet eden Erciyes, "Vatandaşlarımızı bu demokratik haklarını kullanmaya davet ediyoruz. Biz de Başkonsolosluk olarak vatandaşlarımıza her konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.


Almanya'da yaşayan seçmenler 19 Haziran'a kadar Berlin, Köln, Münih, Hannover, Hamburg, Nürnberg, Karlsruhe, Frankfurt, Essen, Münster, Düsseldorf, Stuttgart ve Mainz başkonsolosluklarına ait seçim merkezlerinde oylarını kullanabilecek.


FRANSA'DA DA AYNI MANZARALAR YAŞANDI

 

Fransa'nın Paris ve Lyon kentlerindeki başkonsolosluklarda da yoğunluk yaşandı. Seçmenler, Paris Başkonsolosluğu'nun önünde 1 kilometreden fazla kuyruk oluşturdu. Lyon ve Strazburg'da kiralanan çok amaçlı salondaki sandıklarda da kuyruklar meydana geldi. Yaklaşık 330 bin kayıtlı seçmenin olduğu Fransa, Almanya'dan sonra yurt dışında en çok Türk seçmenin bulunduğu ülke konumunda. Fransa'daki Türk seçmenler Paris, Strazburg, Lyon, Marsilya, Bordeaux ve Nantes bölgelerinde kiralanan çok amaçlı salonlarda veya başkonsolosluk binalarında kurulacak sandıklarda oylarını kullanabiliyor.


SEÇİM 19 HAZİRAN'DA SONA ERECEK


Avusturya'da Viyana Başkonsolosluğu'na yerel saatle 09.00'da oy kullanmaya giden seçmenler, hafta sonu olması nedeniyle uzun kuyruklar oluşturdu. Oy kullanmak üzere başkonsolosluk binasına gelen Beytullah Kedikli, yaklaşık 17 yıldır Viyana'da yaşadığını belirterek, başkonsolosluk önünde kuyruk olsa da işlemlerin hızlı sürdüğünü, yeterince sandığın bulunması dolayısıyla da oy verme işleminin kısa sürdüğünü söyledi. Viyana'ya yaklaşık 70 uzaklıktaki Sank Pölten şehrinden kiraladıkları otobüsle oy kullanmaya gelen Halil Yıldırım da Başkonsoloslukta işlemlerin gayet hızlı gerçekleştiğini, çalışan görevlilerin çok sabırlı ve anlayışlı olduklarını söyledi. Yurt dışı seçmen kütüğüne kayıtlı seçmenler, 19 Haziran'a tadar oy kullanabilecek.