BM'nin Anlaşması Belçika'da hükümet krizine neden oldu


  • Kayıt: 06.12.2018 18:02:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:49

BM'nin Küresel Göç Anlaşması Belçika'da hükümet krizine neden oldu


Belçika'nın hassas dengeler üzerine kurulu olan koalisyon hükümeti Birleşmiş Milletler'in Küresel Mülteci ve Göç Anlaşması nedeniyle dağılma tehlikesi ile karşı karşıya. Krizin sebebi koalisyonda bulunan aşırı sağ parti NV-A'nın anlaşmaya karşı çıkması ve Belçika'nın imza atmasını önlemek istemesi.


Önümüzdeki hafta Fas'ta son hali kabul edilecek olan anlaşma metni Eylül 2019'da BM Genel Kurulu'nda oylanmadan önce itirazı olan birçok ülkede konuya ilişkin tartışmalar ve itirazlar devam ediyor. Belçika'da ise durum ciddi bir hükümet krizine dönüşmüş durumda ve NV-A temsilcileri bu anlaşmanın Avrupa'yı İslam'a karşı savunmasız bırakacağını ve İslamlaşmanın hızlanacağını ileri sürüyorlar.


 

NV-A'dan koalisyonu bozma sinyalleri


 

NV-A Lideri Bart De Wever, "Konferans için Fas'a gidecek olan bir hükümeti desteklemiyoruz" açıklaması yaparak anlaşmada mutabık kalınması halinde koalisyonu bozabilecekleri sinyalini verdi. Belçika dünyada en zor hükümet kurulan ülkelerin başında geliyor. Bu nedenle koalisyonun her üyesi ülke yönetiminde ağırlık kazanıyor.


 

Şimdiden Bulgaristan, Polonya, Macaristan, Çekya ve Slovakya gibi ülkeler anlaşmayı imzalamayacaklarını ve Fas'taki konferansa katılmayacaklarını ilan ettiler.