Amsterdam'da Devrim Gibi Karar: Yeni Otellere Yasak, Konaklama Sınırı 20 Milyonda!


  • Kayıt: 18.04.2024 11:12:25 Güncelleme: 18.04.2024 11:22:28

Amsterdam'da Devrim Gibi Karar: Yeni Otellere Yasak, Konaklama Sınırı 20 Milyonda!

Amsterdam Belediye Başkanı ve belediye meclisi üyeleri Çarşamba günü yaptığı açıklamada, aşırı turizmle mücadele kapsamında şehrin merkezinde yeni otel inşaatına izin verilmeyeceğini ve yıllık otel konaklama sayısının 20 milyonda sınırlandırılacağını duyurdu.

Katı Kurallar Daha da Sıkılaştırılıyor

Belediye meclisi, otel inşaatına ilişkin daha katı kuralları zaten benimsemişti. Son kararla birlikte bu kurallar daha da sıkılaştırılarak son istisnalar ortadan kalkacak. Artık yeni bir otele yalnızca başka bir otelin kapatılması durumunda izin verilecek. Toplam uyku yeri sayısı da 20 milyonda sabitlenecek ve daha fazla artmayacak.

20 Milyon Sınırı Konuldu

2023 yılında Amsterdam'da 20,6 milyondan fazla otelde geceleme sayısı gerçekleşti. Bu sayıya tatil kiralamaları, B&B'ler ve gemi gezilerinde gecelik konaklamalar dahil değil. Son yıllarda otel politikası giderek daha katı hale gelmişti ve 2017 yılında yeni oteller için her türlü şartı içeren bir geceleme politikası getirilmişti.

Mevcut Otellere Yatırım Teşvik Ediliyor

İnşaatı halihazırda başlamış olan yeni otellere izin verilecek. Daha önce izin almış olan bu otellerden bazıları şehrin merkezinde inşa ediliyor. Belediye, bu otellerin merkezin dışında olması ve modernizasyon veya sürdürülebilirlik gibi niteliksel bir iyileştirmeyi de içermesi gerektiğini vurguluyor.

Kitle Turizmine Son

Geçen yıl Amsterdam belediye meclisi, yolcu gemilerinin artık şehir merkezine yaklaşmasına izin verilmemesine karar vermişti. Kruvaziyer terminali de merkez dışında bir yere taşınmak zorunda kaldı. Şehir ayrıca otel misafirleri ve kruvaziyer yolcuları için turizm vergisini de artırdı. Bu kararların kentteki kitle turizmini azaltması ve daha sürdürülebilir bir turizm modeli oluşturması bekleniyor.

Amsterdam / Furkan TURGUT