Yeni kanuna göre evlilik ve mal rejimi


  • Kayıt: 15.06.2017 09:04:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:03:03

Yeni kanuna göre evlilik ve mal rejimi

 

01 ocak 2018‘ de yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre yapılan evliliklerde ortak mal rejimi artık sona eriyor. 

 

Hükümet tarafından kabul edilen yasa tasarısı son olarak 28 mart 2017 (Eerste Kamer tarafindan) kabul edilip, yeni yılda yasa haline geldi. Yapılan değişikliklere göre evlilik tarihinden önce edinen mallar veya yapılan borçlar, ortak mal rejimi kapsamına girmiyor ve kisisel mal ve borç olarak kalıyor.  

 

Peki bu yeni yasayla birlikte neler değişecek?

 

Şuanki nedeni kanunun 93 üncü maddesine göre evlenen çiftlerin arasında tam ortak mal rejimi geçerlidir. Bu demektirki, evlilikten önce ve evlilik sürecinde edinen mallar ortaktır ve boşanma gerçekleştiğinde paylaşılmalıdır. Bu rejim ayrıca borçlar içinde geçerlidir. Eşlerin evlilikten önceki borçları evlendikten sonra ortak borç haline gelir ve boşanmada paylaşılır. Çoğu zaman boşanmada farklı sorunlara yol açabilir. 

 

Mesela bir eşin evlenmeden önce borcu olmadığı halde, evlendikten sonra borç sahibi oluyor. Yada evlenmeden önce kendine ait olan gayri menkul’u boşanma sonrasında paylaşmak zorunda olan eş gibi. 

 

Yürürlüğe girecek olan yeni yasayla birlikte mal paylaşımının kısıtlanması göz önünde bulundurulur; ‘eşler sadece evlilik süresinde edinen mal ve borçları paylaşmak zorunda kalır’ 

 

Evlenme tarihinden önce edinen mal ve borçlar her daim kendine ait olur ve paylaşılmamaktadır. 

 

Yeni rejimin istisnaları vardır. Eğer eşler evlenmeden önce yani beraberliği süresinde ortak mal veya borç edinmişlerse, bu yine ortak olur ve paylaşılır. Ikinci istisna ise, evlilik içerisinde edinen miras hakları tamamen mal rejimin dışında kalır ve her hálükárda eşin kişisel ve özel mali olarak kalır.   

 

Yeni yasanın ayrıca iflas konularında ve şirket sahibi olan girişimcilerede önemli değişiklikler getirmektedir.

 

Bir çok Avrupa ülkesinde geçerli olan kısıtlı mal paylaşımı, yeni yılda Hollanda’da kanunlaşacaktır. 21 sayfalık yasa tasarının oy birliğiyle kabul edilen detaylı maddeleri ve göz önünde bulundurulan faydaları ve dezavantajları bundan sonra ‘standart’ mal rejimi olarak uygulanacaktır. 

 

Modern hayatın birlikte getirdiği mal rejimi kısıtlamaları, duruma göre eşlerin taleplerine ve isteklerine uyum sağlayacağı düşünülüyor. Yeni yılda evlenen çiftler eski yasalara (yani tam mal rejimi) uygulamak istedikleri zaman, noter huzurunda evlilik sözleşmesi yapabilirler. 

 

Böylece yeni yasayı devre dişi bırakıp yine eski yasaya göre mal rejimini uygulayabilirler. 

 

Günümüzde yapılan evlilik sözleşmelerinin çoğu mal rejiminin kısıtlanması açısından yapılmaktadır. Araştırmalara göre yeni yasayla birlikte evlilik sözleşmelerinin azalacağı beklenmektedir.

 

Detaylı bilgi için Aile Hukuku uzmanı Avukat Solmaz Usanmaz hanımla irtibata geçebilirsiniz.

Av İsmet ÖZKARA