Tazminat davalarında dikkat etmemiz gerekenler


  • Kayıt: 15.11.2018 16:29:00 Güncelleme: 20.12.2020 13:06:42

Tazminat davalarında dikkat etmemiz gerekenler

 

Mr. Saliha Aksu-Ari

 

8 yaşında küçük bir kız çoçuğunu düşünün. Büyük bir hevesle, altında tekerleri olan ayakkabılarını giymiş ve okula gidiyor. 


Ders arası tenefüs de tekerlekli ayakkabılarıyla zevkle oynuyor. Fakat çocuk oyun esnasında dengesini kaybedip, arkaya doğru belinin üzerine düşüyor. Hemen kendisini toparlayıp ayağa kalkıyor. Fakat hissettiği ağrılarına dayanamayıp, şuurunu kaybedip yüz üstü yere düşüyor. 

 

Şimdi sayın okurlarıma sormak isterim. Sizce bu küçük kızın belinde yüzünde ve dişlerinde oluşan hasar için, okul mu sorumlu, yoksa tamamen ebeveynlerin sorumluluğumu?

 

Peki çocuğumuzda hasar oluşunca okuldan belirli önlemler almasını bekleyemezmiyiz? Bekleyebiliriz elbette. Çünkü, okullarımızın bellirli bir ölçüde özel bir bakım sorumluluğu vardır, yani: bijzondere zorgplicht. Fakat bu bakım sorumluluğu’nun sınırları da vardır. Jimnastik dersinde çocuğunuz düşüp, bir yerini kırdığı takdirde, direk hasar için sorumlu olduğu anlamına gelmez. Hollanda’daki hakimler bu konuda çok dikkatlidirler. Çoçuğun serbestce koşabilmesi, gönül rahatlığıyla oynayabilmesi gerektiği öne sürülüyor. Sürekli emniyet önlemleri alınması gerekirse, çocukların özgürlükleri de kısıtlanır diye öne sürülmekte olduğunu görüyoruz. Peki ozaman hiç mi önlem alınmasın? Hayır, bu doğru değil. Okulun bahcesinde oynanıldığında yeterince ögretmenlerin veya stayjerlerin çocukları takip etme zorunluluğu vardır. Şayet görünmeyen köşelerde oynuyorlarsa da dikkat etme zorunluluğu vardır elbette ki. Jimnastik dersinde yerlerde yeterince yumuşak düzeylerin olması gerekiyor, sallandıkları iplerin oldukca sağlam olması gerekiyor, Teknik hatalar kabul edilmiyor. Bu tür konularda okullarımızı kesinlikle sorumlu tutabiliriz. Yukarıda ilk anlattığımız vaka, maalesef gerçekte yaşanmış bir vakadır. 

 

Davamızın ironik tarafı da, bu yaşanan kazadan sonra okulda bu tür ayakkabılarla oynanması yasaklanmasıdır. Okul bu kazayı eğer ayakkabıları yasaklamış olsaydı önleyebilirdi. 

 

Fakat herşeyden önemlisi, müvekkilimin hasarı ile ilgili, okulun kendi hasar sigortası ile gereken anlaşmaları yaptık ve 18 yaşına girdiği takdirde, kendi özgur iradesiyle, yüzündeki izleri için estetik cerrahlara başvurabilir ve yaptımak istediği işlemi de bu sigorta tarafindan karşılattırabilecek. Aynı zamanda acı parasını da (smartengeld) müvekkilimiz için açtırdığımız çocuklara özel banka hesabına yatırdık. Bu özel banka hesaplarına ‘’bankrekening met BEM-clausule’’ adı veriliyor. Çocuğunuz 18 yaşına girdikten sonra kendisi bu banka hesabını kullanabilecektir.

 

Şayet çocuğunuzun okulu sizce bakım sorumluluğunu yerine getirmediğini düşünüyorsanız veya bu konuda tereddütleriniz var ise, bu konuda sizlere doğru bilgileri vermek ve hakkınızı sonuna kadar savunmak, en büyük görevimizdir.


Sağlıcakla kalın.

 

Mr. Saliha Aksu-Ari

 

Adres: Gruttostraat 10                                          

3083 KZ Rotterdam                                              

Tel : 010 73 72 002                                          

www.aksuadvocaten.com

info@aksuadvocaten.com